Click ... Terima kasih.

Click Me! Click Me! Thanks
Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?
Ingatkan daku...
Ingatkan kesilapan dan kesalahanku kerana Sayangmu,
Bukan kerana benci dan cemburu...
{wansiti}

Search

POST-TO-DO

DEALER TOPUP MALAYSIA
SEWA RUMAH DI KOTA BHARU, KELANTAN PENGANGKUTAN DISEDIAKAN
Tambah PENDAPATAN Paling Mudah Dengan SIMPAN EMAS!!!

0 Overgrooming (psychogenic alopecia) in Cats - Causes & Treatment of Psychogenic Alopecia

What is over-grooming in cats?
Over-grooming is a stress-related disorder, and can be classified as obsessive compulsive behavior.  Self grooming is relaxing to the cat, so it seems quite natural that when the cat becomes stressed it attempts to calm itself down by pursuing a relaxing activity such as grooming. Over-grooming may start out as a result of an environmental change (new member to the household, moved house etc.,) but over time this behavior becomes compulsive, even if the original cause of the stress is no longer around.
This behavior may take the form of excessive licking at the fur or pulling out tufts of fur. The most commonly affected areas are the inside of the thighs, and nearby abdomen and groin.


What should I do if my cat has bald patches?
The first thing you should do is take your cat to the veterinarian. It is important to rule out a medical reason causing either the over grooming or the baldness.  There are several medical conditions which can also result in bald patches, such as; hyperthyroidism, allergies (food or inhalant allergies), bacterial pyoderma, fleas or flea bite hypersensitivity, mites, Eosinophilic granuloma complex & feline ringworm.

How is it diagnosed?
Your veterinarian may take skin scrapings from the damaged area(s) to rule out skin parasites & fungal infections, flea comb the coat & may perform complete blood testing.

How is over-grooming in cats treated?
* Your cat may be put on a trial diet to rule out food allergies.
* If the cause is an underlying medical condition or parasitic infection, treatment will hopefully result in the behaviour stopping.
* Finding the cause of the stress & eliminating where possible. This may not always be possible, as has been stated above, the behavior may have started in reaction to a stress, however it has become compulsive behavior now, even though the reason for the original stress may have been resolved.
* Keep your cat's day as routine as possible. Make sure you feed, play, exercise your cat at the same time daily. Cats like routine.
* Provide your cat a rich & stimulating environment. If you are out for long periods of time you could consider a cat video or a fish tank for your cat's viewing pleasure. When you are home, set aside a play date with your cat every day.
* Drug therapy: If it isn't possible to bring the cat's behavior under control by changing the stress & environment then it may be necessary to try medications such as anti-depressants or anti-anxiety medications.  The goal is usually to give this medication until the behavior decreases, and then gradually taper off the medication.
* If you do see your cat engaging in over-grooming behavior don't punish him/her, rewarding this behavior should also be avoided. Both punishing & rewarding can quite possibly make the problem worse.  link 
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 Balik Qlatey, yeay!

Balik untuk meraikan hari ULANGTAHUN KELAHIRAN Abah tersayang! dan juga sempena meraikan hari abah bakal pencen esok hari.. Tahun ni, dah genap tempoh perkhidmatan Abah dalam bidang perguruan rupanya,. cepat betul masa berlalu.. Ingat dulu, Umi yang selalu duk cerita, abah ng Umi masa mula mengajar dalam 2,3 tahun... terus kawen.. Jadi bermakna, hampir dengan umur Kak Long Fairuz atau wansiti jea la yea... Dalam 30 tahun? (tak bermakna wansiti dah 30 tahun tau) ngeeee~
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 Why do overcooked vegetables lose their bright green color?

One of the primary reasons for the change in color when green vegetables are cooked is the change in chlorophyll. Chlorophyll has a chemical structure that is quite similar to hemoglobin, which is found within our red blood cells. A basic difference is that chlorophyll contains magnesium at its center, while hemoglobin contains iron. When plants (e.g., green vegetables) are heated and/or exposed to acid, the magnesium gets removed from the center of this ring structure and replaced by an atom of hydrogen.

In biochemical terms, the chlorophyll a gets turned into a molecule called pheophytin a, and the chlorophyll b gets turned into pheophytin b. With this one simple change, the color of the vegetable changes from bright green to olive-gray as the pheophytin a provides a green-gray color, and the pheophytin b provides an olive-green color. This color change is one of the reason.
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 Hamil Luar Nikah

Pregnancy Pact
Cerita benar yang berkisar kepada berita di Times pada 18 Jun 2008, tentang sekumpulan pelajar sekolah yang ratanya berumur kurang dari 17 tahun dan kehamilan mereka secara berkumpulan.
As summer vacation begins, 17 girls at Gloucester High School are expecting babies — more than four times the number of pregnancies the 1,200-student school had last year. Some adults dismissed the statistic as a blip. Others blamed hit movies like Juno and Knocked Up for glamorizing young unwed mothers. But principal Joseph Sullivan knows at least part of the reason there's been such a spike in teen pregnancies in this Massachusetts fishing town. School officials started looking into the matter as early as October, after an unusual number of girls began filing into the school clinic to find out if they were pregnant. By May, several students had returned multiple times to get pregnancy tests, and on hearing the results, "some girls seemed more upset when they weren't pregnant than when they were," Sullivan says. All it took was a few simple questions before nearly half the expecting students, none older than 16, confessed to making a pact to get pregnant and raise their babies together. Then the story got worse. "We found out one of the fathers is a 24-year-old homeless guy," the principal says, shaking his head.(Read "Gloucester Principal Stands by Story.") link (Pregnancy Boom at Gloucester High)

Dan kali ini paparan cerita dipersembahkan ke dalam bentuk movie bertajuk "Pregnancy Pact" dari perspektif pelajar, ibubapa pelajar, kawan-kawan, pergaulan, pihak media, vblog perseorangan, masyarakat sekitar dan pihak sekolah yang terlibat.

Islam Agama yang Indah
Indahnya Islam kerana telah menyediakan peraturan yang jelas tentang ilmu kekeluargaan dan keibubapaan. Jadi, buat mereka yang berjaya menghayati Islam secara tulen, maka.. akan nampak di situ, lompang yang tak terisi di dalam cerita ini. Bagaimana kaitannya, dalam Pregancy Pact ini, seorang jururawat yang terlalu risau dengan sex life para pelajar sekolah mencadangkan agar mereka diberi pendidikan yang khusus bagaimana mencegah kehamilan. Seperti, diberikan kondom secara percuma kepada para pelajarnya.

Bukankah pencegahan lebih baik dari mengubati? yea, benar... tapi bukan dengan caranya memberikan kondom secara berluasa,.. bukan itu caranya. (teringat cadangan salah-seorang menteri Malaysia yang mencadangkan diberikan kondom, sape yea menteri tu?)

Pencegahan yang terbaik adalah memberi didikan dan kefahaman yang benar tentang kesan dan akibat dari setiap tindakan yang mereka lakukan seharian. Ikut ajaran Islam dan kisah orang yang sebelum,. Kadang-kadang, bukan semua pengalaman dan pengetahuan itu kita dapat secara first hand, boleh juga melalui second or third hands maklumat.

tetiba pula mula menyukai sejarah.. Dulu, wansiti tak berapa gemar dengan subjek ni. Tapi, sekarang, sudah mula menyukai sejarah! (=^_^=)

Pembuangan Bayi
Merujuk kepada isu remaja di Malaysia sekarang yang hampir serupa dengan cerita ini. Hidup dalam keadaan enjoy sahaja. Hanya dalam fantasy! Hidup bercouple itu dah semacam biasa, jadi trend barangkali, terikut-ikut dengan budaya barat. Namun, dalam suasana tidak berterus-terang dan jujur kepada diri-sendiri, keluarga dan sahabat-sekitar. 

Kenapa wansiti cakap tidak berterus-terang dan jujur? Ada isu yang wansiti lihat di sini, orang kita lain caranya dengan barat. Sikap berterus-terang, walaupun perkara itu pahit - itu agak berlainan.. yea.. agak berlainan.. Kenapa yea? 

Ramai yang lebih selesa cakap-cakap belakang atau bahasa mudahnya mengumpat!


Kenapa yea?

Cinta Sah dan Belum Sah Taraf
Paparan blog ada sesetengahnya sungguh bangga dengan isu mempamerkan aweks dan pakwe masing-masing. Hairan yea? Apa yang istimewanya...

A: Kerana mahu rasa sayang dan menyayangi. 
B: Mungkin! Tapi, perlukah tunjukkan kemesraan yang berlebihan di situ kepada umum? 
A: well, itu soal-hidup masing-masing. Mereka rasa bahagia denagan cara itu. Lagipun, ramai yang akan komen dan like post itu nanti. Itu sudah bagus!
B: Bahagia kerana belum memiliki dengan bahagia sesudah memiliki orang yang disayangi secara sah adalah totally different! Satu, cinta dengan penuh tanggungjawab, manakala yang lagi satu, cinta dengan penuh nafsu semata. Fikir-fikirkanlah...

Cuba perhatikan, bagaimana, watak Sarah dalam cerita ini pada akhirnya. Sungguh bahagia saat dia dan pekwenya berkasihan sewaktu mereka sepatutnya menumpukan perhatian kepada pelajaran sekolah.. Mereka seumpama burung merpati 2 sejoli yang sungguh romantis, saling memahami dan bahagia sungguh!

---Selepas Sarah disahkan hamil.. Apa yang terjadi pada hubungan mereka?---
Well, mudah sahaja.. Sarah dijaga oleh ibubapanya, susah payah dengan baby dalam kandungan sehingga 9 bulan, baby sit anak-nya sendiri, atau sewaktu dia ke sekolah perlu menyusahkan ibu atau bapanya menjaga cucu mereka (kerana duit tambahan diperlukan untuk mencari baby sitter). Besarkan anak dia dengan hasil bantuan kewangan dari ibubapanya.

Alternatif lain, Sarah perlu berhenti sekolah dan mencari pekerjaan untuk menampung perbelanjaan harian, dia dan anaknya. Apa jadi pada boyafren-nya? Kejar cita-cita, dia perlu ada future untuk hidupnya yang masih panjang kisahnya untuk remaja yang berusia 17 tahun untuk menjadi seorang ayah yang mithali. Part yang paling 'best'nya, dia sudah punya aweks baru. 'Best' dalam erti kata sarcastic, harap maklum.

Kesudahannya...
Takut memikirkan, isu semasa ini... Apa yang wansiti tulis ini adalah cetusan rasa sendiri. Semoga ada manfaat untuk kita bersama. Mohon, agar kita dijauhkan dari lalai dalam ibadah dan muamalah kita seharian dan dipandu hidup ini di dalam limpahan hidayah Allah SWT sentiasa, Insya-Allah.
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 CONTEST KUCING PALING COMEL

First and foremost dan ucap terima kasih kat Cik Ciput sebab sudi tag wansiti untuk contest ni.. Kucing pun ada contest tuuu.....apa lagi... suka! suka! miahahaha (gelak gaya kucing)...
Ini gambar merangkap banner wajib untuk contest ni
Okeh, follower ke-711 tengah bersemangat nak cerita tentang kucing-kucing yang ada kat umah.. suka bebenor nengok telatah anak bulus ni.. 
Ini budak bulus namanya Kitty.. walaupun ada rantai strawberi, jangan silap faham plak, budak ni jantina dia; jantan, disebabkan mama dia suka sangat dengan strawberi.. Nasib kau la Kitty... Mama dia, adik wansiti, Cik Wan Fafau (=^_^=)
Okey.... wansiti pun ada anak bulus kesayangan wansiti sendiri.. Ini dia..
Nama budak: Shiro Momo a.k.a. Sayang Momo.. 
Warna Kulit: standard warna kulit kucing lain... ekekeke...
Warna bulu: Hitam itu menawan (=^_^=)
Ni waktu dia mula-mula dapat mainan kat sebelah tu.. Nampak kan, bukan main muka excited dia nak main tu? =P

---Sekarang---

Momo dah mula memboOolat macam bola.. ahaks! Sila layan gambar latest budak boOolat handsome ni secara lari berseorangan dalam besen... miahaha!
Jika nak tau, Momo ni dulu, cmni ...
Masa: lepas bulu Momo kena cukur oleh Dr. Nurul Syakirah (Honey Pet Shop) sebab masalah kurap..

Momo datang rumah wansiti, cari tuan dia sendiri.. waktu dia datang, umur dia dalam setahun lebih sahaja..kecik lagi masa tu.
Sekarang ,bukan main... setakat kenyit-kenyit mata pun dah reti tau~
Lebih dasyat lagi, bercita-cita nak jadi Model Susu Kucing... miahahaha! Semoga Momo berjaya!
Okey, wansiti, selaku Mama Momo berharap dapat hadiah menang wang tunai dari contest ni, untuk tabung Momo jadi model niey.. ekekeke...Percaya? Entah ada bakat ke idak budak boOolat nie nak jadi model.. tak pe, asal cita-cita setinggi gunung.. akan Momo capai walau berkerat jantung! erk...?! (abes la jantung Momotaro)

wansiti nak tag Bijan, tapi dia tak de blog..okeh, sape lagi yea yang minat kucim?
Cik Gha
Irmey
The Sharkox


wansiti: Oh, yea.. Apis, masukkan lebih dari seekor kucing, tak pe yea? Minta izin.. Lau tak leh pun, dah letak ni... miahahaha
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 Part-time Job at Home

We would like to invite you to mystery shop Maybank branches nearby your area. Please check the attachment for the specific locations and their details.

These Maybank shops need to be visit between Tuesday the 1th of February and Thursday the 17th of February 2011. The visit time is 9:15 AM till 4:30 PM Monday till Friday.
You need to observe the staffs and their service level from the perspective of a real customer. You also need to observe the bank’s cleanliness and maintenance level.

Requirements:

  1. You’re not an employee of Maybank.
  2. Age 20 years and above.
  3. You have a Maybank account (can be any type: saving, credit card, loan, etc.), or you know someone’s Maybank account. E.g.: spouse/family/relative/friend’s Maybank account.

The shopfee is RM40 per shop. (RM20 for visits to Forex Booth). If you can do a cluster of 5 shops or more than 5 shops you get a bonus of RM10 per shop.
Please note: the Maybank survey needs to be filled in at http://aq.shopmetrics.com/login.asp. If you don’t have an account yet, we will make you one straightaway. 
If you are interested please log in at http://aq.shopmetrics.com/login.asp or reply on this email. If you are interested in doing a clusterplease send an email to maybank@aq-services.
Assigning the shops will start on Friday afternoon, 28th of February. “First comes first served.”

Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 Ikan Dori Goreng Tepung Berkuah

Bahan untuk ikan:
3 keping ikan dori (kerat dua)
sos tiram
sedikit garam
sedikit serbuk kunyit
1 -2 sudu makan tepung gandum
sedikit tepung beras
sedikit serbuk lada putih
minyak untuk menggoreng

Cara penyediaan:
1. Perap ikan bersama sos tiram, garam dan serbuk kunyit.
2. Kemudian celupkan ikan dalam tepung gandum.
3. Goreng Ikan hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.

Di bawah ini ada contoh menyediakan tepung untuk menyalut Ikan Dori
sumber; trymasak.my
Untuk Sos:
1 biji bawang besar ( dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1/2 inci halia (dihiris)
3 biji cili kering ( digunting nipis2)
3 - 5 biji cili padi (ikut kepedasan masing-masing)
2 sudu besar sos cili/tomato
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil sos ikan (optional)
1 biji buah tomato (potong 6)
daun bawang (optional)
sedikit minyak untuk menumis

Cara penyediaannya:
1. Tumis bawang hiris hingga wangi.
2. Masukkan semua sos dan sedikit air. Kacau hingga mendidih dan sedikit pekat.
3. Sesuaikan rasa. Masukkan tomato dan daun bawang. Tutup api dan curahkan atas ikan

Jika suka ikan lebih garing, boleh asingkan ikan dan sos dahulu, bila nak makan, baru dicampurkan. Makan bersama nasi panas-panas.. Sedap! Cubalah.. (=^_^=)v

wansiti: resepi lain bagi ikan dori: (i) Filet Ikan Dori bersos Lemon (ii) Ikan Dori Tepung Bersos Cili (iii) Resepi Dori Grill

Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 Adakah anda seorang "Woman" or "Girl"?

Girls want to control the man in their life.
A woman knows that if he's truly hers, he doesn't need controlling.

  Girls check you for not calling them.
A woman is too busy to realize you hadn't.

  Girls are afraid to be alone.
A woman revels in it using it as a time for personal growth.

  Girls ignore the good guys.
woman ignores the bad guys.

  Girls make you come home.
woman makes you want to come home.

  Girls leave their schedule wide-open and wait for a guy to call and make plans.
woman makes her own plans and nicely tell the guy to get in where he fits.

  Girls worry about not being pretty and/or good enough for their man.
woman knows that she is pretty and/or good enough for any man.


Girls try to monopolize all their man's time (i.e., don't want him hanging with his friends).
woman realizes that a lil' bit of space makes the 'together time' even more special-and goes to kick it with her own friends.

  Girls think a guy crying is weak.
woman offers her shoulder and a tissue.

  Girls want to be spoiled and 'tell' their man so.
woman 'shows' him and make him comfortable enough to reciprocate without fear of losing his 'manhood'.

  Girls get hurt by one man and make all men pay for it.
woman knows that was just one man.

  Girls fall in love and chase aimlessly after the object of their affection, ignoring all 'signs'..
woman knows that sometimes the one you love, don't always love you back and moves on, without bitterness.
 
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 Belajar teknik berkenalan dengan serius

Mengenali seseorang adalah detik terindah dalam kehidupan manusia. Baik lelaki mahupun wanita, perasaan yang sama tetap wujud. Sifat ingin mengenali seterusnya menjalin hubungan yang serius adalah lumrah bagi semua orang. Asal namanya membabitkan ‘hati dan perasaan’, semuanya adalah sama.
Namun adakalanya sebelum mengenali seseorang anda perlu tahu bila masa yang sesuai untuk mengenalinya. Malam? Siang? Pagi atau petang? Kadangkala kita hanya memikirkan waktu senggang kita sahaja tanpa bertanya adakah orang yang ingin kita hubungi itu juga berada dalam keadaan senggang? Kadangkala, ia meletakkan kita berada dalam situasi serba salah. Tidak dihubungi, hati kita memberontak ingin mendengar suaranya. Bila dihubungi, takut kita menganggu dirinya yang sedang bekerja! Jadi percaturan bagaimana harus anda letakkan sebelum anda menghubunginya seterusnya menjalin hubungan yang lebih serius.
1. Cari masa yang sesuai.
Kadangkala, secara tidak sengaja adalah ’saat yang paling indah dalam kehidupan manusia’. Ini adalah kerana adakalanya ketidaksengajaan itu adalah masa yang paling sesuai. Mengapa ia dikatakan begitu? ada ketikanya kita takut untuk menelefon seseorang kerana bimbang dia sedang sibuk atau sebagainya. Tanpa diduga, di pihak dirinya, dia sebenarnya sedang menunggu kita. Kalau masa yang kita telefon itu tepat, maka perbualan akan menjadi semakin rancak dan lebih menarik. Malah lebih banyak peribadinya akan dikenali. Tetapi harus diingat, pagi-pagi hari adalah waktu yang paling sibuk bagi kebanyakan mereka yang bekerja. Ia adalah permulaan waktu bekerja. Masa senggangnya boleh jadi memasuki waktu makan tengah hari. Paling baik, pada waktu malam kerana semua beban kerja sudah tiada.
2. Jangan buang masa.
Ada masa, kita agak sukar untuk memulakan sesuatu perkenalan. Pelbagai perasaan melingkari di kepala. Adakah dia berminat untuk meneruskan perkenalan, sudahkah dia berpunya dan pelbagai pertanyaan lagi. Sebenarnya lagi lambat anda memulakan langkah perkenalan, anda semakin rugi. Ini kerana “kesungguhan” antara faktor serta daya penarik di mana mereka beranggapan bahawa anda benar-benar serius ingin menjalin satu hubungan baru dengan dirinya.
3. Lebih berkeyakinan.
Tidak mencuba tidak tahu. Malah “makanan” tidak akan masuk ke dalam mulut, kalau kita tidak menyuapnya. Ini samalah dengan usaha. Kalau tanpanya, kita mungkin akan terus ketinggalan dan akhirnya orang yang kita minat itu akan diambil orang. Sebaiknya tingkatkan keyakinan diri kerana hanya orang yang berani sahaja akan berjaya mencapainya. Percayalah, dalam apa langkah sekalipun, keyakinan amat penting kerana ia adalah “pertahanan” terakhir dalam diri anda.
4. Anda perlu tahu apa yang anda lakukan.
Hal ini sangat penting. Ada orang ingin mengenali seseorang hanya sekadar untuk suka-suka sahaja. Ada orang pula, ingin mencari jodoh dan mengharapnya berakhir di jinjang pelamin. Justeru itu, sebagai lelaki anda perlu tahu apa yang anda lakukan. Apa kehendak anda dan bagaimana ia harus diakhiri. Ada orang ingin berkenalan, sekadar ingin menambah koleksi “kekasih” atau bilangan teman wanita. Ada orang pula, hanya sekadar suka-suka. Sebagai lelaki, fokus kepada apa kehendak anda. Jangan hanya dicabar oleh kawan, maka anda berusaha memikat hati si wanita dan bila sudah dapat, anda ingin meninggalkannya. Ia nyata satu perbuatan yang tidak baik dan hanya menghancurkan hati serta perasaan orang lain sahaja.
5. Teruskan persahabatan.
Sekali anda melangkah ke alam persahabatan atau perkenalan, teruskanlah ia sehingga ada sesuatu yang menghalang. Ingat, jangan sesekali berpatah balik hanya kerana ada perkara yang remeh. Ini hanya akan membuang masa anda dan juga dirinya. Malah ia juga tidak baik tentang soal hati. Apa pun, carilah masa yang paling sesuai untuk mengenali seseorang kerana bukan semua dapat menerima keadaan dengan sebegitu mudah.
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 Analisis blog guna Facebook & Apesal.com

Semata-mata nak paparkan beberapa analisis yang diperolehi daripada sumber apesal.com dan juga lama facebook.
Hasil graf dari apesal.com bermula dari tarikh daftar nya bermula dari tarikh 24 Januari hingga 14 Febuari
Manakala yang bawah ni pula adalah dari 24 Januari hingga 21 Febuari
Ops, bukan di situ sahaja, analisis pun ada wansiti buat di sini fb mulai dari 18 Januari hingga 16 Febuari.. Dan graf di bawah ini adalah Page Overview
Tengok, ada juga gunanya fan page di facebook ni, dapat wansiti tau, berapa orang yang betul-betul berminat nak baca blog ni di facebook. Walaupun, sebenarnya, mungkin lagi ramai yang singgah di sini datangnya dari Apesal.com, namun.. Fungsi analisis yang ditunjukkan oleh fb tidak menghampakan..!!

wansiti: apa lagi, jom ramai-ramai kita memeriahkan fan page Puncak Cahaya kita!
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 Streamyx ke P1 ke Unifi

Tensen makin menjadi-jadi dengan lembabnya internet streamyx kat umah ni, takkan kena selalu call 100 nak buat aduan tiap-tiap hari kot? asyik kabel kat luar ni rosak je, terfikir sekarang, baik pakai P1 je lagi jimat, murah dan internet pun laju.. Tapi, apa cerita dengan Unifi plak? Orang cakap, Unifi pun okey jugak.. Tapi, bila fikir masa nak buang-pasang-buang balik yang makan masa tu.. 

P1 nampak syarat dia tulis dalam template ni; RM 200 yuran pentadbiran akan dikenakan sekiranya servis ditamatkan dalam masa 12 bulan.. !!
ada sanggup nak tunggu 12 bulan, lau servis tak elok jugak, melayang 20 hinggit, sanggup?

Nampak gayanya, sebelum setuju nak langgan, baik tanya dulu BILA BOLEH PASANG KAT RUMAH SAYA PALING CEPAT?

Saya dah jenuh duk bayar mahal-mahal.. Tapi internet teruk bagai .... (tak tau nak kata apa) =P
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 POSTGRADUATE STUDENTS REQUIRED

3 POSTGRADUATE STUDENTS REQUIRED
IF YOU ARE INTERESTED IN PURSUING A POSTGRADUATE RESEARCH (PhD ONLY) IN FOOD BIOTECHNOLOGY, PLEASE CONTACT:
 
PROF. DR. NAZAMID SAARI
DEPARTMENT OF FOOD SCIENCE
C/O FOOD BIOTECHNOLOGY AND FUNCTIONAL FOOD
RESEARCH LABORATORY
FACULTY OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA
TEL. NO.: +6016 3186738 / +603 8946 8385
FAX. NO.: +603 8942 3552
 
CANDIDATE WITH A PROVEN TRACK RECORD WILL BE CONSIDERED FOR SOME INCENTIVES / STIPEND

Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 Electromagnetic being emitting a frequency

If your day is not going well, stop and deliberately change your frequency. If your day is going swimmingly, keep doing what you are doing!
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 Sebab UTAMA gagal dapat kerja

Ramai yang mengeluh... 
"Kenapa saya tak dipanggil temuduga?"
Bila munculnya soalan sebegini, perkongsian tips temuduga tidak memberi impak apa-apa kerana tidak dipanggil temuduga bagaimana nak aplikasikan tips temuduga.
Jika permohonan melalui SPA borang SPA8i, tidak muncul masalah ini kerana tapisan awal adalah melalui peperiksaan, tapi jika melalui agensi kerajaan seperti PERKESO, Agensi Kerajaan negeri, mahupun swasta, ini masalah utamanya;
"RESUME LEMAH"
Itu tapisan PERTAMA, jika tak lepas memang tak dipanggil temuduga..MUKTAMAD
Ambil berat tentang penyediaan resume, sediakan resume mengikut piawaian dan biarkannya ianya lebih baik daripada orang lain. Bagaimana? 

Sebab itu pentingnya graduan menyusun dan memasukkan komponen penting dalam resume. Harus diingat bahawa resume adalah DUTA anda sebelum berjumpa penemuduga. Jika DUTA GAGAL menjalankan tugasnya, anda tak boleh sampai kepada temuduga.
Sediakan resume sebagai DUTA HEBAT anda!

Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 Accept Changes

So often when things change in our lives, we have such a resistance to the change. This is because when people see a big change appearing they are often fearful that it is something bad. But it is important to remember that when something big changes in our lives, it means something better is coming. There cannot be a vacuum in the Universe, and so as something moves out, something must come in and replace it. When change comes, relax, have total faith, and know that the change is ALL GOOD.
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 Interaksi antara Fans Puncak Cahaya

Ini adalah serba-sedikit yang diperolehi dari analisis facebook Puncak Cahaya setakat 16 Febuari yang lepas.
Banyak tu post views.. 7,362 kali dengan feedback-nya berjumlah 135 ... dengan terhasilnya graf ini, wansiti dengan berbesar-hati-nya ingin mengucapkan TERIMA KASIH banyak-banyak kepada Bijan di atas usaha yang tidak pernah mengenal erti jemu..ceeewah! 
Terharu? Terharu kan....  =P
Moga makin bertambah post yang menarik dari Bijan di masa hadapan..... (=^_^=)  .....
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 Career Opportunities Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan

New career opportunities Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP), hereby invites candidates Malaysian citizens who are qualified in fields related to fill vacancies in the Federal Territory Islamic Religious Council is as follows :-
  1. JURU AUDIT GRED W41
  2. PEGAWAI LATIHAN (GURU BAHASA INGGERIS) GRED E41
Kedua Jawatan Diatas adalah Bertaraf Tetap Mempunyai Kekosongan 1
  1. PENOLONG JURUTERA GRED J29
  2. PENGAWAL KESELAMATAN GRED KP11
Kedua Jawatan Diatas adalah Bertaraf Kontrak Mempunyai Kekosongan 1
TARIKH TUTUP PERMOHONAN PADA 04 MAC 2011
Download :
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 Pos Motor Dari Selangor ke Kelantan

Selamat petang semua!

Ini wansiti ada pesanan dari seorang pakcik and the geng yang meniaga di bawah persatuan (maaf, lupa nama persatuan mereka) untuk mempromosikan PERKHIDMATAN POS Motosikal dari Selangor ke Kelantan. 
Pegangkutan menggunakan: Lori
Hubungi: 019-214 1630 atau 017-663 2058 (En. Mat Din)
Mereka juga boleh ditemui meniaga di Pasar Tani Mardi, Serdang pada setiap hari Sabtu, dari pagi hari hingga pukul 12 tengahari.
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 Angka Lawa

Hari nie terserempak dengan angka yang menarik lagi.. Ini dia..
Apa angka menarik anda pula?
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 The Pursuit of Happyness (2006)

You got to see this a very good film based on one man (Christopher Gardner) difficult and trouble life, yet.. he can still survive as long as he are allowed to be together with his son. 
Christopher Gardner: I met my father for the first time when I was 28 years old. I made up my mind that when I had children, my children were going to know who their father was. 
To have enough money for grocery stuff, he sells the bone scanner ($250) from one hospital to another, and from one doctor till the other doctors. 
Christopher Gardner: You gotta trust me, all right?
Christopher: I trust you.
Christopher Gardner: 'Cause I'm getting a better job
Till one day, he faces the most critical part of his life, after his wife left, he got to bring his son moving from their current house to smaller house, till they are being chased out due to reason of, he don't have enough money to pay the house rent. 
Christopher Gardner: Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right?
Christopher: All right.
Christopher Gardner: You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period. 
One good thing is, he have an ambition of being a stockbroker; thus, he goes to the internship interview on the very bad condition-one-day, yet, because his ability and confidence, he able to convince the interviewer and join the internship program. 
Martin Frohm: What would you say if man walked in here with no shirt, and I hired him? What would you say?
Christopher Gardner: He must have had on some really nice pants. 
But, with-no-salary internship!
Christopher Gardner: There's no salary?
Jay Twistle: No.
Christopher Gardner: I was not aware of that. My circumstances have changed some.
To know how he struggle to provide his son a god life with the left-over bone scanner and his ambition ... Lets watch this movie..~

Also, many other interesting quotes from this movies!
Christopher Gardner: [about the spelling mistakes in the graffiti of a building] It's not H-A-P-P-Y-N-E-S-S Happiness is spelled with an "I" instead of a "Y"
Christopher: Oh, okay. Is "Fuck" spelled right?
Christopher Gardner: Um, yes. "Fuck" is spelled right but you shouldn't use that word.
Christopher: Why? What's it mean?
Christopher Gardner: It's, um, an adult word used to express anger and, uh, other things. But it's an adult word. It's spelled right, but don't use it.
Christopher Gardner: Probably means there's a good chance. Possibly means we might or we might not.
Christopher: Okay.
Christopher Gardner: So, what does probably mean?
Christopher: It means we have a good chance.
Christopher Gardner: And what does possibly mean?
Christopher: I know what it means! It means we're not going to the game.
Christopher Gardner: It was right then that I started thinking about Thomas Jefferson on the Declaration of Independence and the part about our right to life, liberty, and the pursuit of happiness. And I remember thinking how did he know to put the pursuit part in there? That maybe happiness is something that we can only pursue and maybe we can actually never have it. No matter what. How did he know that? 
Christopher: Hey dad, you wanna hear something funny? There was a man who was drowning, and a boat came, and the man on the boat said "Do you need help?" and the man said "God will save me". Then another boat came and he tried to help him, but he said "God will save me", then he drowned and went to Heaven. Then the man told God, "God, why didn't you save me?" and God said "I sent you two boats, you dummy!" 
Christopher Gardner: How many planets are there?
Christopher: Um... 7?
Christopher Gardner: Seven? Nine! OK, who's the king of the jungle?
Christopher: The gorilla?
Christopher Gardner: Gorilla? Nope. Lion.
Christopher: Yeah, lion, lion. You wanna hear something funny?
Christopher Gardner: OK.
Christopher: Knock knock.
Christopher Gardner: Who's there?
Christopher: Shelby.
Christopher Gardner: Shelby who?
Christopher: Shelby comin' round the mountain when she comes, Shelby comin' round the mountain when she comes!
Christopher Gardner: Hey, that's good.
Christopher: Knock knock.
Christopher Gardner: Who's there?
Christopher: Nobody.
Christopher Gardner: Nobody who?
[Christopher doesn't respond]
Christopher Gardner: Nobody who?
[Christopher still doesn't respond]
Christopher Gardner: A-ha-ha, that's a good one, I like that!
Reverend Williams: The important thing about that freedom train, is it's got to climb mountains. We ALL have to climb mountains, you know. Mountains that go way up high, and mountains that go deep and low. Yes, we know what those mountains are here at Glide. We sing about them.
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 [Lirik] Bebas Palestin

ﻻ ﺇﻟﻪ ﺇﻻ ﷲ
ﻣﺤﻤﺪ ﺭﺳﻮﻝ ﷲ
Hidup mati kerana Allah
Berjuang fi sabilillah

Wahai para pejuang maralah ke hadapan
Kerahkanlah tenagamu dan juga fikiran
Korbankanlah hartamu sekalipun jiwa raga
Berjuang membebaskan Palestin yang tercinta

Wahai para pencinta keadilan
Jangan gentar berjuang bersama
Kezaliman yang bermaharajalela
Kita gempur hingga ke hujungnya

Ayuh bersatu demi Palestin
Bersama kita berjuang untuk Palestin
Tak kira walau di ancam senjata
Kerana Allah kita mara

Hentikan penderitaan dan juga kezaliman
Kembalikanlah keamanan di bumi anbiya'
Berdoa kepada Ilahi agar Palestin akan merdeka
Kekal sentosa selamanya

Ayuh bersatu demi Palestin
Bersama kita berjuang untuk Palestin
Tak kira walau di ancam senjata
Kerana Allah kita mara
Kerana Allah kita mara
Kerana Allah kita mara

Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 Temu Mesra Motivator di MPH Bookstores, Mid Valley

Ini antara aktiviti menarik hujung minggu ni, .. 

Tarikh: 20 Feb 2011
Masa: 4.00 - 6.00 petang
Tempat: MPH Bookstores, Mid Valley

Tapi, Mid-Valley, kenapa ler, wansiti rasa malas sangat nak pergi Mid Valley yea? Ada siapa-siapa boleh jawab?
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 Shining Inheritance

Kebaikan hati, daya-kerja yang bersungguh-sungguh dan penuh motivasi ditunjukkan oleh watak utama cerita ini. Go Eun Sung. Oleh kerana kebaikan hati ini juga, dia dapat bertahan, apabila bapanya secara mengejut diberitakan meninggal dunia di dalam 1 letupan yang berlaku di sebuah pusat karaoke. Disebabkan oleh kebaikan hati ini juga dia tabah menghadapi pelbagai taktik jahat yang dilakukan oleh emak tiri (Sung Hee) dan adik tirinya (Young Seung Mi).
Plot cerita ni, memang digarap dengan baik. Waima sekecil-kecil perkara yang berlaku pada mulanya akan memberikan impak yang besar pada penghujung cerita. Pendek kata, memang best! 

Unsur-unsur motivasi yang diterapkan dalam cerita ini juga terlalu banyak. Seperti, menumpukan cita-cita dahulu, walaupun sudah mempunyai cinta. Bercakap dan berperwatakan benar, walaupun pahit dan dicerca oleh ramai orang. Seperti keluarga Sun Woo Hwan yang memberikan layanan buruk kepada Eun Sung akibat termakan dengan tipu-helah emak tirinya, Sung Hee.

Yang paling wansiti suka dalam cerita ini adalah part di mana, Eun Sung menyelamatkan nenek Woo Hwan dan neneknya berpura-pura melihat kejujuran dan kesungguhan Eun Sung mencari wang-sara-hidup dan adiknya yang disembunyikan oleh emak tirinya.

Namun, ada jugak part yang tak best dan kesian kepada Jung Se ('abang' yang tiba-tiba muncul untuk menyelamatkan dan menolong Eun Sung di waktu kesusahan.. Walaupun banyak pengorbanan yang dilakukan oleh Jung Se kerana keikhlasan kepada Eun Sung, namun, jodoh bukan untuk mereka berdua. Wah! sedih duh time nie..miahahaha... ha, apa lagi, nak tau lagi lanjut, apa kesudahan ceritanya.. Sila tonton sendiri yea kat youtube pun ada cerita ni.. adeh~ tolong promote cerita lak tak pasal-pasal..

wansiti: teringin nak tulis jugak post ni, sebab sepanjang tengok cerita ini, asyik duk terfikir-fikir je banyak elemen baik yang ditekankan di dalamnya. 
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 Sirah Nabawiyah: Siri 2, Nabi Adam di Bumi

Iblis Mulai Beraksi
Sesuai dengan ancaman yang diucapkan ketika diusir oleh Allah dari Syurga akibat pembangkangannya dan terdorong pula oleh rasa iri hati dan dengki terhadap Adam yang menjadi sebab sampai ia terkutuk dan terlaknat selama-lamanya tersingkir dari singgahsana kebesarannya, Iblis mulai menunjukkan rancangan penyesatannya kepada Adam dan Hawa yang sedang hidup berdua di syurga yang tenteram, damai dan bahagia.
Sentiasa berdoa agar dilindungi dari fitnah syaitan (gambar)

Ia menyatakan kepada mereka bahawa ia adalah kawan mereka dan ingin memberi nasihat dan petunjuk untuk kebaikan dan mengekalkan kebahagiaan mereka. Segala cara dan kata-kata halus digunakan oleh Iblis untuk mendapatkan kepercayaan Adam dan Hawa bahawa ia betul-betul jujur dalam nasihat dan petunjuknya kepada mereka. Ia membisikan kepada mereka bahwa larangan Tuhan kepada mereka memakan buah-buah yang ditunjuk itu adalah karena dengan memakan buah itu mereka akan menjelma menjadi malaikat dan akan hidup kekal. Diulang-ulangilah bujukannya dengan menunjukkan akan harumnya bau pohon yang dilarang, indah bentuk buahnya dan lazat rasanya. Sehingga pada akhirnya termakanlah bujukan yang halus itu oleh Adam dan Hawa dan dilanggarlah larangan Tuhan.

Allah mencela perbuatan mereka itu dan berfirman yang bermaksud: “Tidakkah Aku mencegah kamu mendekati pohon itu dan memakan dari buahnya dan tidakkah Aku telah ingatkan kamu bahawa syaitan itu adalah musuhmu yang nyata.”

Adam dan Hawa mendengar firman Allah itu sedarlah ia bahawa mereka telah terlanggar perintah Allah dan bahawa mereka telah melakukan suatu kesalahan dan dosa besar. Seraya menyesal berkatalah mereka: “Wahai Tuhan kami! Kami telah menganiaya diri kami sendiri dan telah melanggar perintah-Mu karena terkena bujukan Iblis. Ampunilah dosa kami karena nescaya kami akan tergolong orang-orang yang rugi bila Engkau tidak mengampuni dan mengasihi kami.”

Adam dan Hawa Diturunkan Ke Bumi
Allah telah menerima taubat Adam dan Hawa serta mengampuni perbuatan pelanggaran yang mereka telah lakukan hal mana telah melegakan dada mereka dan menghilangkan rasa sedih akibat kelalaian peringatan Tuhan tentang Iblis sehingga terjerumus menjadi mangsa bujukan dan rayuannya yang manis namun beracun itu.

Adam dan Hawa merasa tenteram kembali setelah menerima pengampunan Allah dan selanjutnya akan menjaga jangan sampai tertipu lagi oleh Iblis dan akan berusaha agar pelanggaran yang telah dilakukan dan menimbulkan murka dan teguran Tuhan itu menjadi pengajaran bagi mereka berdua untuk lebih berhati-hati menghadapi tipu daya dan bujukan Iblis yang terlaknat itu. Harapan untuk tinggal terus di syurga yang telah pudar karena perbuatan pelanggaran perintah Allah, hidup kembali dalam hati dan fikiran Adam dan Hawa yang merasa kenikmatan dan kebahagiaan hidup mereka di syurga tidak akan terganggu oleh sesuatu dan bahawa redha Allah serta rahmat-Nya akan tetap melimpah di atas mereka untuk selama-lamanya. Akan tetapi Allah telah menentukan dalam takdir-Nya apa yang tidak terlintas dalam hati dan tidak terfikirkan oleh mereka. Allah yang telah menentukan dalam takdir-Nya bahawa bumi yang penuh dengan kekayaan untuk dikelolanya, akan dikuasai kepada manusia keturunan Adam memerintahkan Adam dan Hawa turun ke bumi sebagai benih pertama dari hamba-hambanya yang bernama manusia itu. Berfirmanlah Allah kepada mereka: “Turunlah kamu ke bumi sebagian daripada kamu menjadi musuh bagi sebagian yang lain kamu dapat tinggal tetap dan hidup di sana sampai waktu yang telah ditentukan.”

Turunlah Adam dan Hawa ke bumi menghadapi cara hidup baru yang jauh berlainan dengan hidup di syurga yang pernah dialami dan yang tidak akan berulang kembali. Mereka harus menempuh hidup di dunia yang fana ini dengan suka dan dukanya dan akan menurunkan umat manusia yang beraneka ragam sifat dan tabiatnya berbeda-beda warna kulit dan kecerdasan otaknya. Umat manusia yang akan berkelompok-kelompok menjadi suku-suku dan bangsa-bangsa di mana yang satu menjadi musuh yang lain saling bunuh-membunuh aniaya-menganianya dan tindas-menindas, sehingga dari waktu ke waktu Allah mengutus Nabi-nabi-Nya dan Rasul-rasul-Nya untuk memimpin hamba-hamba-Nya ke jalan yang lurus, penuh damai dan kasih sayang di antara sesama manusia, jalan yang menuju kepada redha-Nya dan kebahagiaan manusia di dunia dan akhirat.

Kisah Adam dalam Al-Quran
Al-Quran menceritakan kisah Adam dalam beberapa surah, di antaranya surah Al-Baqarah ayat 30 - 38, dan surah Al-A’raaf ayat 11 - 25.

Pengajaran Yang Terdapat Dari Kisah Adam
Bahawasanya hikmah yang terkandung dalam perintah-perintah dan larangan-larangan Allah, dan dalam apa yang diciptakan-Nya kadangkala tidak atau belum dapat dicapai oleh otak manusia, bahkan oleh makhluk-Nya yang terdekat. Sebagaimana telah dialami oleh para malaikat tatkala diberitahu bahawa Allah akan menciptakan manusia keturunan Adam untuk menjadi khalifah-Nya di bumi, sehingga mereka seakan-akan berkeberatan dan bertanya-tanya mengapa dan untuk apa Allah menciptakan jenis makhluk lain daripada mereka yang sudah patuh rajin beribadat, bertasbih, bertahmid dan mengagungkan nama-Nya.

Bahawasanya manusia walaupun ia telah dikurniakan kecergasan berfikir dan kekuatan fizikal dan mental, ia tetap mempunyai beberapa kelemahan pada dirinya seperti sifat lalai, lupa dan khilaf. Hal mana telah terjadi pada diri Nabi Adam yang walaupun ia telah menjadi manusia yang sempurna dan dikurniakan kedudukan yang istimewa di syurga, ia tetap tidak terhindar dari sifat-sifat manusia yang lemah itu. Ia telah lupa dan melalaikan peringatan Allah kepadanya tentang pohon terlarang dan tentang Iblis yang menjadi musuhnya dan musuh seluruh keturunannya, sehingga terperangkap ke dalam tipu daya dan terjadilah pelanggaran pertama yang dilakukan oleh manusia terhadap larangan Allah.

Bahawasanya seseorang yang telah terlanjur melakukan maksiat dan berbuat dosa tidaklah ia sepatutnya berputus asa dari rahmat dan ampunan Tuhan, asalkan ia sedar akan kesalahannya dan bertaubat tidak akan melakukannya kembali. Rahmat Allah dan maghfirah-Nya dpt mencakup segala dosa yang diperbuat oleh hamba-Nya kecuali dosa syirik, bagaimanapun besar dosa itu asalkan diikuti dengan kesedaran bertaubat dan pengakuan kesalahan.

Sifat sombong dan congkak selalu membawa akibat kerugian dan kebinasaan. Lihatlah Iblis yang turun dari singgahsananya, dilucutkan kedudukannya sebagai seorang malaikat dan diusir oleh Allah dari syurga dengan disertai kutukan dan laknat yang akan melekat kepada dirinya hingga hari Kiamat, karena kesombongannya dan kebanggaaannya dengan asal-usulnya sehingga ia menganggap dan memandang rendah kepada Nabi Adam, dan menolak untuk sujud menghormatinya walaupun diperintahkan oleh Allah.
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

--------------------------- (=^_^=) ------------------------------

Related Posts with Thumbnails

Followers

© 2010 Genius Resources is proudly powered by Blogger