Click ... Terima kasih.

Click Me! Click Me! Thanks
Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?
Ingatkan daku...
Ingatkan kesilapan dan kesalahanku kerana Sayangmu,
Bukan kerana benci dan cemburu...
{wansiti}

Search

POST-TO-DO

DEALER TOPUP MALAYSIA
SEWA RUMAH DI KOTA BHARU, KELANTAN PENGANGKUTAN DISEDIAKAN
Tambah PENDAPATAN Paling Mudah Dengan SIMPAN EMAS!!!

Siapa Lebih Bijak? Kuiz Matematik

Pengiraan Matematik yang perlu anda tahu, wansiti jumpa di blog keretamayat

1) Apabila seorang hamba Allah mengucapkan satu zikir, maka akan tumbuh satu pohon yang besar dalam syurga di mana kuda yang paling pantas akan mengambil masa setahun untuk melintas bayang-bayang pokok tersebut, maka berapakah diameter sebenar pokok tersebut?
1 zikir = 1 pohon di syurga (setahun kuda berlari untuk lintas bayang-bayang pohon tersebut)
Dan seandainya selepas solat kita ucapkan sebanyak 33 kali zikir, berapakah luas yang di perlukan untuk tempatkan pokok-pokok tersebut? 
Kira..kira.... Sila kira yea.....

2) Dalam kubur akan di lepaskan ular yang besar dan panjangnya sebulan perjalanan untuk azab manusia yang tidak bersolat, sekiranya di ambil perjalanan manusia biasa yang sihat dan berumur dalam lingkungan 30 tahun, berapakah panjang sebenar ular tersebut?

1 tahun akhirat = 1000 tahun dunia
1500 tahun akhirat = 1500 X 1000 = 1,500,000 tahun dunia
-> 1 tahun = 12 bulan
1,500,000 tahun = 12 X 1,500,000 = 18,000,000 bulan

1000 bulan = 1 lailatul qadar 
18,000,000 bulan = 18,000,000 / 1000
= 18,000 lailatul qadar 


3)Diketahui akan betapa bisanya siksa dari serangga di akhirat yang mana sekiranya satu titik bisa tumpah ke bumi, maka semua tumbuh-tumbuhan akan mati, berapakah liter kadar racun yang diperlukan untuk matikan tumbuh-tumbuhan di dunia ini dan apabila di bandingkan dengan racun bisa tadi, berapakah nisbah ketumpatan perbandingan racun tersebut?.

4) Di katakan pada zaman Nabi Adam a.s, batu dari atas neraka telah jatuh dan bertemu dasarnya pada zaman Nabi Muhammad SAW, berapakah kedalaman neraka yang sebenar?
jawapannya:
2.20147 x 10 kuasa 10 km
ini kalau dah libatkan kuasa 10
angka dah macam nak kira indeks kat bursa saham  


5) Panjang titian sirat adalah 1500 tahun perjalanan, 500 tahun mendaki, 500 tahun mendatar, dan 500 tahun menurun, sekiranya ummat bani Israel enggan masuk shurga dengan rahmat tapi ingin masuk shurga dengan amalannya, berapakali lallatul qadarkah yang diperlukan untuk melintas titian sirat ini.
(Hint: satu lailatul qadar bersamaan seribu bulan.)

6) Solat berjemaah di gandakan 27 kali daripada solat di rumah, sekiranya pada tahun lompat ali bersolat berjemaah hanya pada hari jummat dan hari raya, berapakah pahala solat berjemaah Ali..(soalan bonus)

5) Panjang titian sirat adalah 1500 tahun perjalanan, 500 tahun mendaki, 500 tahun mendatar, dan 500 tahun menurun, sekiranya ummat bani Israel enggan masuk shurga dengan rahmat tapi ingin masuk shurga dengan amalannya, berapakali lallatul qadarkah yang diperlukan untuk melintas titian sirat ini.
(Hint: satu lailatul qadar bersamaan seribu bulan.)

Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

Vibration of Happinessss - continue~


If you have "needing money" in your vibration, then you will keep attracting needing money. You have to find a way of being happy NOW, feeling good NOW, and being in joy NOW, without the money, because those great feelings are how you will feel with the money.

Money doesn't bring happiness - but happiness brings money.

Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

DISC Personality Profiles [COMPLIANCE]

...................sedikit analisis tentang perilaku..... layan~

C (Compliance)

General Characteristics: 
Accurate; analytical. Conscientious; careful. Fact-finder; precise. High standards; systematic. 

Value to Team: 
Perspective: "the anchor of reality." Conscientious and even-tempered. Thorough to all activities. Defines situation; gathers, criticizes and tests information. 

Possible Weaknesses: 
Needs clear-cut boundaries for actions/relationships. Bound by procedures and methods. Gets bogged down in details. Prefers not to verbalize feelings. Will give in rather that argue. 

Greatest Fear: 
Criticism. 

Motivated By: 
Standards of high quality. Limited social interaction. Detailed tasks. Logical organization of information. 

Ideal Environment: 
Tasks and projects that can be followed through to completion. Specialized or technical tasks. Practical work procedures and routines. Few conflicts and arguments. Instructions and reassurance that they are doing what is expected of them. 

Remember a High C May Want:
Autonomy and independence, controlled work environment, reassurance, precise expectations and goals, exact job descriptions, planned change. 

DO:
Prepare your case in advance. Delineate pros and cons of proposed ideas. Support ideas and statements with accurate data. Reassure them that no surprises will occur. Submit an exact job description with a precise explanation of how that task fits into the big picture. Review recommendations with them in a systematic and comprehensive manner. Be specific when agreeing. Disagree with the facts rather than the person when disagreeing. Be patient, persistent, and diplomatic while providing explanations. 

DON'T:
Refuse to explain details. Answer questions vaguely or casually. 

While analyzing information, a High C may:
Become overly cautious and conservative. Get too bogged down in details. Avoid or postpone decisions, especially if they perceive a risk. Be an effective trouble shooter. 

C's possess these positive characteristics in teams:
Instinctive organizers. "Do it yourself" managers - create and maintain systems. Strive for a logical, consistent environment. Control the details. Conscientious. Evaluate the team's progress. Ask important questions. Maintain focus on tasks. Offer conservative approaches. Emphasize quality. Think logically. Will share risks and responsibilities. Work systematically. Will strive for consensus. Diplomatic. Analyze obstacles. 

Personal Growth Areas for C's:
Concentrate on doing the right things, not just doing things right. Be less critical of others' ideas and methods. Respond more quickly to accomplish team goals. Strive to build relationships with other team members. Be more decisive. Focus less on facts and more on people. Take risks along with other team members. 
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

Resepi 'Cheese Cake'

Ini rupa Cheese Cake yang PC dapat hasilkan... 'first try' ;)

Best resepi ni, dalam banyak-banyak resepi, yang ni paling rumit dan teliti..
Juga nmpk sedap..!!

Bahan-bahan dia pn 'make sense',
Sebab apa PC cakap cmni, sebab ada sesetengah resepi yang guna gelatin, whipping cream & esen vanila..
best kot, walau tak guna vanilla essence kan?

Philadephia cheese pn perkara wajib tu bg PC, tp menarik ler cadangan guna 'cream cheese' (lebih murah) tu.. uiks.. 

Base dia pun dia tak susah-susah nak masukkan dalam peti ais. Jika nak cepat, memang tak sempat nak masukkan dalam peti ais base dia, kena tunggu pula 2 jam, atoiya~

Ini la resepi yang PC puji-memuji dari awal tadi-- proudmummy -- resepi cheese kek 
thanks.. proudmummy

Oh ye! gunakan butter utk lebih sihat--say no to mentega (ada kandungan tran-fatty acids yang terlampau, tak elok untuk jantung anda)

BAHAN A 
250g cream cheese
50g butter 
100ml susu segar
6 biji kuning telor
2 sdb jus lemon
1/4 sdk garam
60g tepung kek
20g tepung jagung

BAHAN B
120g gula
6 biji putih telor
1/4 sdk tartar @ 3/4 sdk jus lemon (aku guna jus lemon, sebab tak de tartar)
  
BASE
2 paket biskut OREO
100g mentega

PC hancurkan oreo kecik-kecik 4 bahagian (setiap satu) dan letak sikit dalam adunan BAHAN A

Samada nak DOUBLE BOILING, atau bakar, atau sejukkan dalam peti ais, boleh mana-mana pun.. ikut selera dan kegemaran masing-masing.. biasanya yang 'boil' @ kukus, lebih menyelerakan.. walaupun yang letak dalam peti ais pun best jugak! heheheh~

Sejuk dalam peti ais ini resepi dia.. resepi cheese kek tak yah bakar


Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

Designer diperlukan segera!

Anda berbakat?
Mempunyai kepakaran dalam design?
HUBUNGI 016-3969 763 segera!

Penat weyh~ menyari designer yang pakar dengan apa yang dikendaki di 'area' Klang Valley ni... Adakah sudah pupus semuanya designer yang berbakat, ATAU segan nak menonjolkan diri masing-masing?

Atoi~
wat pe nak segan.. rugi woooo~ tak kongsi kemahiran dan kepakaran yang ada..

Mencari designer secara atas talian dirasakan paling tepat, cepat & puas hati buat masa ini. Akan tetapi dari segi kepercayaan masih suam-suam kuku..

Apabila mencari designer yang diingini, perkara PERTAMA yang diperhatikan adalah, rujukan design yang telah dihasilkan..

Kemudian, yang KEDUA.
mestilah 'contact information' yang bab ni paling menarik dan selalu sangkut gua cakap lu~

Kenapa sangkut?

Sebab.. selalunya designer tidak menggunakan kapasiti berinteraksi secara aktif di atas talian, samada menggunakan laman sesawang/website, FACEBOOK, mudah.my, google dan lain-lain lagi medium yang paling kerap digunakan oleh bakal pelanggan.

Jadi, yang KETIGA... Jom sama-sama kita layan beberapa gambar ni, bersama maklumat designer yang dapat dikutip dari pakcik google..

Keyword: program cuti sekolah





Suka design ini.. !! :)
Sayang ini website, yang dah lama tak update, mungkin mereka ada website baru yang perlu dicari lagi. Jika mereka letak link terbaru di website ini, alangkah bagusnya..kan?

Hasil pencarian seterusnya, mendapati, memang kurangnya post di website ini dan ia merupakan website sama yang masih digunakan sampai sekarang!  (buktinya di sini)

Ok, next gambar................................
Wah! Web ni masih aktif dan penuh dengan maklumat.. Layan~ http://krimns.wordpress.com 
Ada sekali dengan video tips belajar di pecutan akhir.. :)

Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

Program Cuti Sekolah - Motivasi Al-Quran

Antara design terbaru yang dihasilkan oleh designer part-time Infitah, untuk program cuti sekolah November hingga Disember yang akan datang.

Ini adalah contoh design poster, timeline FB, flyers dan hebahan untuk program kami.
Timeline FB 
bagi yang berminat memaparkan di fb masing-masing, dialu-alukan :)

POSTER 
(klik pada gambar untuk download & membesarkan gambar)

Untuk maklumat lanjut, boleh berhubung dengan nombor yang tertera,

ATAU

merujuk kepada web, www.motivasialquran.com

Boleh juga terus mendaftar di laman sesawang yang diberikan di atas. :)



p/s: Sukar juga yea mencari designer yang berbakat?
Saya nak designer untuk beberapa program yang sedang dirancangkan. ..


Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

Be Happy!


You must be happy now to bring happiness into your life through the law of attraction. It's a simple formula. Happiness attracts happiness. Yet people use so many excuses as to why they can't be happy. They use excuses of debt, excuses of health, excuses of relationships, and excuses of all sorts of things as to why they can't use this simple formula. But the formula is the law.

No matter what the excuse, unless you begin to feel happy despite it, you cannot attract happiness. The law of attraction is saying to you, "Be happy now, and as long as you keep doing that, I will give you unlimited happiness."

Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

Nasi Ayam diskaun dengan Touch n Go

Memang pelbagai strategi pemasaran ye sekarang..
Paling best yang wansiti jumpa adalah dapat 10% diskaun pembelian 'Varuval Chicken Set' dengan menggunakan kad Touch n Go :)

Waaaa!
Superb!
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

Stress??


You cannot bring what you want to you if you are feeling stress. Stress or any tension at all is something you have to remove from your system.

You must let the stress go - it is the only way you can bring what you want. The emotion of stress is saying strongly that you do NOT have what you want. Stress or tension is the absence of faith, and so to remove it all you have to do is increase your faith!

Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

[Shopping Time!] Trade-in botol 'shower gel' FREE!

Ini dia iklannya...
Hanya pada 14 Oktober, jam 11 pagi hingga 12 tengahari.. Tak aci,kan?
Sekejap je..
Selamat berebut-rebut dan berkejaran la yea? :)
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

Indahnya Pengorbanan itu

Sebenarnya niat nak menaip tentang pengorbanan ...

Namun terbantut, dek kerana senario ustaz dan ustazah hari ini..
Kenapa ustaz dan ustazah ramai yang  membawa masalah akhlak dan contoh yang kurang elok untuk anak-anak murid?

Kenapa ustaz dan ustazah?

Ada yang menyalahgunakan kepercayaan kami kepada mereka, untuk berkhidmat dengan cemerlang dan ikhlas, 
Tetapi...
cuba mencanang dan menjual ilmu mereka dengan keterlaluan kepada pelajar?

Kenapa ustaz dan ustazah?

Kesungguhan pelajar untuk menuntut ilmu dibantutkan oleh ketidak-tepatan-mu mematuhi masa dan dalam berjanji...

Kenapa ustaz dan ustazah?

Sungguh banyak sungutan dan rungutan yang diterima dari ibu dan bapa pelajar, oleh kerana perilaku 'belum matang-mu' dalam menyebarkan ilmu?

Kenapa ustaz dan ustazah?

Menggunakan pangkat dan panggilan yang mulia itu untuk kepentingan diri-mu semata-mata..

Kenapa dan di mana silapnya ustaz dan ustazah?
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

Sticker Kereta PERCUMA Inftah Home Tuition

Salam semua (=^_^=)

Dah lama saya tidak menulis entri yea..
Rindu ye? hehehe..

Ini pun jenguk sekejap blog, sebab tengah seronok tengok ramai yang dah mula melekat stiker kereta Infitah Training di cermin belakang dan depan kereta masing-masing..

Alhamdulillah!

Terima kasih buat semua yang menyokong kami selama ini. Sebagai tanda penghargaan kami kepada anda semua, sticker ini diedarkan secara PERCUMA buat anda semua. Boleh hubungi wakil kami yang terdekat untuk dapatkannya! :)

Jika anda terserempak dengan 'gang' kita ini, anda semua boleh :

'hon pendek sekali' sebagai tanda sokongan :)
(usah hon panjang-panjang, bising pula nanti)

Terima kasih semua! :)

www.infitahhometuition.com
www.mengajialquran.com


Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

Home/Private Tuition Bangi, KL, Shah Alam, Seremban, Melaka

---------------------------------------
QURANIC HOME BASED
(Belajar al-quran di rumah)
---------------------------------------
* Untuk semua tahap bacaan & peringkat umur (kanak-kanak, remaja, dewasa & warga emas)
* tahap asas (Iqra') mahupun lanjutan (al-Quran).

---------------------------------------
MUSLIM HOME TUITION
(Tuisyen di rumah)
---------------------------------------
* Untuk sekolah rendah & sekolah menengah
* JQAF / UPSR / KAFA / PMR / SPM.
* Termasuk asas 3 M (membaca, menulis & mengira)
* Juga asas jawi (mengenal huruf, menulis & membaca)

---------------------------
KEISTIMEWAAN
---------------------------

Asas :
- Tutor yang datang ke rumah.
- Lebih tumpuan (face to face learning).
- Waktu pengajaran & pembelajaran yang fleksibel.
- Hanya melibatkan 1 - 7 orang dalam 1 kumpulan belajar.

Tambahan :
- Keselamatan pelajar terjamin.
- Pelajar akan diberi tumpuan yang lebih oleh tutor.
- Pelajar tidak malu untuk bertanya soalan kepada tutor.
- Pelajar dapat memberikan tumpuan tanpa gangguan lain.
- Kesalahan pelajar dapat diperbetulkan pada masa tersebut.
- Masa yang fleksibel, bergantung pada masa pelajar dan tutor.
- Tutor dapat memberi tumpuan spesifik pada kelemahan pelajar.
- Kelas boleh diganti atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan.
- Memberi keselesaan pada pelajar kerana berada di rumah sendiri.
- Tutor dapat memberi kata-kata perangsang dan motivasi kepada pelajar.
- Dapat menjimatkan masa, pengangkutan kerana tutor datang ke rumah.
- Tutor memberi tunjuk ajar ‘step by step’ sehingga pelajar faham topik tersebut.
- Ibu-bapa dapat bertanya secara langsung kepada tutor tentang perkembangan anak mereka.

--------------------------------------------
Kadar Bayaran Perkhidmatan
--------------------------------------------
Hanya daripada RM 35 sejam seorang & hanya RM 10 seorang sejam jika berkumpulan 7 orang (smart circle).

-------------------------
Maklumat lanjut :
-------------------------

Web : www.mengajialquran.com
           www.infitahhometuition.com

email : 
infitahtraining@yahoo.com
infitahacademy@gmail.com

Facebook :
Fan Page : INFITAH TRAINING & CONSULTANCY
Group : Infitah Training & Consultancy

Individu bertanggungjawab :

Arif Asa'ad : 016-373 3607 [Seremban, Nilai]
Mohd Noor : 011-1565 1490 [Putrajaya, Bangi, Serdang]
Badrul Hisyam : 019-381 2580 [Shah Alam, Klang]

* Pendaftaran secara online (pelajar & tutor) di laman web www.infitahhometuition.com 
* TUTOR juga diperlukan.

Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

Keistimewaan bekerja dari rumah


Sememangnya amat seronok jika kita dapat bekerja hanya dari rumah,
tidak perlu pening kepala kelam kabut untuk pergi ke pejabat setiap hari.

Kali ini, saya nak kongsikan 5 kelebihan jika dapat bekerja dari rumah.

1. Ruang pejabat citarasa sendiri. 
Anda boleh sahaja memilih ruang mana yang anda gemar, lebih besar daripada pejabat anda dahulu, dengan kelengkapan peralatan yang anda mahukan.


2. Tiada gangguan rakan sekerja.
Anda boleh sahaja memberi fokus kepada kerja anda tanpa perlu memberi peluang
orang lain menggangu anda. Anda boleh sahaja tidak perlu mengaktifkan diri di laman 
sosial (facebook) atau menyatakan tidak mengaktifkan telefon tangan anda.

3. Boleh melakukan aktiviti riadah pada masa-masa yang anda gemari, 
contohnya pada awal pagi atau pada waktu petang. Kerana ketika wanita lain sibuk ke
pejabat anda boleh sahaja berlari-lari di kawasan taman memulakan aktiviti senaman.

4. Anda sentiasa berada di persekitaran keluarga,
ketika anak-anak gembira, sedih dan sakit anda sentiasa ada di sisi.

5. Boleh menemani anak-anak makan hampir setiap masa, 
bermula sarapan, tengahari, minum petang dan makan malam. 
Nilai masa dengan aktiviti keluarga yang tinggi.
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

BAGAIMANA HENDAK JADI “SMART”

Kita sering kali mendengar istilah “SMART” yang digunakan dalam melaksanakan pelbagai urusan. Sekiranya istilah tersebut ditujukan kepada manusia maka ianya membawa pengertian bahawa seseorang itu perlu menggunakan daya intelektualnya serta digabung dan diimbangkan dengan aspek fizikal dan segala pilihan dan tugasan yang dibuat dapat menghasilkan sesuatu yang terbaik serta memberi faedah daripada sebarang pembaziran.
Pada penulisan saya kali ini saya cuba menjadikan perkataan “SMART” sebagai satu perkataan akan membuat huraian bagaimana perkataan tersebut dapat menjadikan satu refleksi dalam urusan kehidupan kita.

Pada saya “SMART” membawa pengertian Sentiasa Mahu Ambil Risiko dan Tanggungjawab. Huraian seperti berikut:-
S (Sentiasa) – Sentiasa membawa pengertian sesuatu yang dilakukan itu perlulah secara berterusan. Kejayaan tidak boleh dicapai hanya dengan semalaman tetapi melalui ketekunan yang pada setiap hari sedikit demi sedikit secara bereterusan. Pepatah melayu ada mengatakan “Sedikit-sedikit lama-lama jadi bukit.”

Usaha secara berterusan setiap  hari dapat mengurangkan tekanan. Tekanan akan terasa sekiranya tugasan itu dibuat hasil daripada tangguhan kerja dari masa yang lalu.

M (Mahu) – Kemahuan adalah punca segala kejayaan. Ianya lahir dari dunia yang suci. Kemahuan ada kaitannya dengan matlamat hidup. Seseorang yang mempunyai matlamat sama ada matlamat jangka panjang @ matlamat jangka pendek akan sentiasa bermotivasi & keinginan untuk terus berusaha mencapai kejayaan bertepatanlah dengan pepatah melayu berbunyi 
“Di mana ada kemahuan,disitu ada jalan”.
A (Ambil) – Segala keinginan tidak akan tercapai sekiranya kita tidak melakukannya. Dengan lain kata sekiranya kita tidak mengambil inisiatif untuk melaksanakan segala yang diidamkan, tanya hanya akan wujud dalam imaginasi & ilusi sahaja.Oleh itu tindakan harus diambil untuk mengejar matlamat yang menjadi hasrat dalam jiwa kita. 
“Bulat tidak akan datang bergolek & pipih tidak datng melayang” tanpa usaha yang gigih.

R (Risiko) – Risiko bermaksud cabaran.Kehidupan ini penuh dengan 
cabaran.Seseorang yang hendak mencapai kejayaan harus sanggup menghadapi cabaran.Cabaran dapat menggerakkan kita kearah kehidupan yang lebih dinamik.Manusia ingin mendaki Gunung Everest kerana ianya penuh dengan cabaran. Oleh itu,ia mematangkan seseorang itu dalam meniti usianya.

T (Tanggungjawab) – Tanggungjawab adalah sifat yang amat diperlukan pada setiap individu. Sesetengah orang yang bertanggungjawab akan berusaha untuk melakukan sesuatu tindakan yang dapat memberi faedah pada dirinya, keluarga, masyarakat & negara. Seseorang yang bertanggungjawab juga akan cuba tidak membuat sebarang tindakan yang boleh mendatangkan kerugian serta keburukan.

Dari huraian yang ringkas `tadi kita dapati seseorang yang “SMART” adalah mereka yang setiasa mahu berjaya & bertanggungjawab. Sebagai pelajar, anda perlulah sentiasa mempunyai keinginan untuk menuntut ilmu pengetahuan tanpa jemu. Dalam proses menimba ilmu pengetahuan sudah tentulah anda akan menempuh pelbagai cabaran. Sebagai seorang insan anda harus cekal menghadapi cabaran. 


Cabaran adalah merupakan mainan dalam kehidupan. Kesabaran adalah ubat yang paling utama dalam menghadapi cabaran & kesabaran adalah separuh iman.

Sebagai seorang pelajar anda juga perlulah bertanggungjawab di atas segala tindakan. Anda perlulah yakin terhadap diri sendiri. Sekiranya anda yakin & bertanggungjawab di atas segala tindakan yang anda lakukan, maka InsyaAllah tindakan yang akan anda ambil itu adalah sesuatu yang diredhai Allah.

Oleh itu lakukan sesuatu tindakan itu dengan hati yang jujur & ikhlas, tanpa dipaksa & dengan tanggungjawab.Sebagai seorang guru pula sifat berani mengambil risiko & tanggungjawab adalah yang paling mulia. Sesungguhnya golongan guru sentiasa menanggung risiko & tanggungjawab dalam melaksanakan tugas mereka.


Risiko & tanggungjawab ini dapat dilihat melalui pelbagai perancangan & aktiviti yang dijalankan di sekolah ke arah mewujudkan pelajar-pelajar yang cemerlang. Mereka lakukan ini tanpa mengira masa & tenaga.

Sesungguhnya seseorang yang takut pada risiko bukan sahaja membantutkan segala kreativiyi yang berfaedah kepada mereka malah ianya merupakan penghalang ke arah proses anjakan paradigma.

Berdasarkan huraian di atas adakah anda seorang yang “SMART”? Buatlah satu refleksi diri sendiri berdasarkan ciri yang dihuraikan di atas.  


------> Terima kasih kepada penulis asal artikel ini, yang SMART (=^_^=)
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

Kerja Part-time: Guru, Cikgu & Ustaz


Guru & Ustaz diperlukan di Pusat Tuisyen Akademi Infitah.
Subjek:
1. English
2. Matematik
3. Quran & Fardhu Ain
4. Tahfiz Quran
5. Bahasa Malaysia

Hubungi segera Cikgu Wan Siti Farizan, 016-3969 763

Alamat kami: 
NO.28A, JALAN 4/11, SEKSYEN 4 TAMBAHAN,
43650 Bangi, Malaysia.




Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

Kem Permata Soleh (UPM) & Super Teens (SMKA Sharifah Rodziah, Melaka)


Alhamdulillah, usai sudah Program Kem Permata Soleh di Universiti Putra Malaysia (UPM) Serdang selama 5 hari, bermula 28 Mei sehingga 1 Jun 2012. Kali ini kami, di Infitah Training & Consultancy amat berbesar hati kerana dapat berkerjasama dengan Unit Pengurusan Zakat dan Kerohanian, Bahagian Hal Ehwal Pelajar, UPM.
Kenangan persediaan sebelum hari program :)

Namun, video UPM tidak dapat disiarkan di sini kerana youtube tidak benarkan menggunakan lagu tema Standing in The Eyes of The World kerana hak cipta terpelihara.

Saksikan juga beberapa aksi peserta pelajar tingkatan 2, SMKA Sharifah Rodziah, Melaka pada 24 dan 25 Mei 2012 dalam video di bawah ini :)

Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

Suami itu Lelaki


Mengapa suami tidak berbual-bual dengan isteri sebagaimana mereka boleh berbual-bual dengan orang lain?
SUAMI ITU LELAKI

Nilaian lelaki lebih kepada kuasa, kepakaran, keberkesanan dan pencapaian.

Mereka beri tumpuan kepada benda, objek dan barang demi untuk mencapai kejayaan dan matlamat yang ingin dicapai. Mereka baca suratkhabar dan jurnal. Mereka dengar berita, sukan dan pasaran saham. Mereka bercakap tentang kereta, komputer, teknologi, matawang, pasaran saham, perniagaan, pemimpin, perang, politik dan perkembangan dunia.

ISTERI ITU PEREMPUAN

Tumpuan perempuan berkisar pada manusia dan perasaan. Mereka menghargai cinta, pertalian, perhubungan dan keindahan. Mereka baca novel dan buku-buku psikologi. Mereka suka menonton filem romantik dan menatap majalah hiburan. Mereka bercakap tentang diri, keluarga, perasaan, perhiasan, fesyen dan kecantikan.

Kenapa Pentingkan Suami Berbual-Bual Dengannya?

1. Sebab, isteri itu seorang perempuan. Orang perempuan suka bercakap dan bercakap-cakap perlu bagi mereka. Mereka seronok bila ada orang melayan percakapan mereka. Bila tertekan, bercakap-cakap boleh melegakan mereka. Mencurahkan masalah pada orang lain dapat menghilangkan kerungsingan. Sebab itu tidak hairanlah orang perempuan boleh 'bersembang' atau 'bergayut' pada telefon berjam-jam lamanya.

2. Orang perempuan mahukan 'good listener' bukan 'problem solver'. Mereka mahu bersama seseorang, yang pada pendapat mereka sangat mengambil berat 'tentang' dan 'untuk' diri mereka. Fokus mereka lebih kepada kejadian-kejadian sehariannya, orang-orang yang mereka temui dan yang penting - 'apa perasaan mereka terhadap orang-orang yang mereka temui itu'.

3. Mereka inginkan 'verbal attention' yang boleh membuatkan mereka rasa dikasihi. Bagi mereka, selagi 'penumpuan' dan 'perhubungan' ini dijalin, selagi itulah ikatan dan kasih sayang dapat dijamin. Perkahwinan sebenarnya menyatu-temukan hakikat seorang lelaki dengan hakikat seorang perempuan. Perbezaan sikap, minat dan kecenderungan tidak boleh menjadi alasan untuk tidak berkomukasi dengan baik antara suami dan isteri. Perhubungan yang baik menjamin kebahagiaan dan tercapainya matlamat perkahwinan tersebut. Bila komunikasi antara suami dan isteri tidak berkesan, 'perbualan sihat' tidak wujud.

KESIMPULANNYA:

1. Perbualan antara suami dan isteri dapat mengekalkan ikatan perkahwinan.

2. Perbualan dapat memindahkan maklumat tentang apa yang mereka inginkan, bagaimanakah perasan dan apa yang difikirkan oleh pasangan masing-masing.

wansiti dah tak ingat ambil sumber artikel ini di mana.. credit diberikan kepada penulis asal :)
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

KAFA Ulul Albab di sebalik keputusan SPM

Keputusan peperiksaan SPM baru-baru ini disambut dengan debaran dan pelbagai reaksi dari ibubapa dan pelajar. Tahniah daripada kami kepada yang berjaya, kepada yang belum berjaya, anda masih ada perjalanan yang panjang. Anda masih BELUM BERJAYA, namun AKAN BERJAYA. Itu adalah yang pasti, jika usaha yang diberikan adalah setimpal. Allah telah berjanji kepada hamba-hambaNYA.

" Dan dirikanlah solat dan tunaikanlah zakat. Dan kebaikan apa saja yang kamu usahakan bagi dirimu, tentu kamu akan mendapat pahala nya pada sisi Allah. Sesungguhnya Alah Maha Melihat apa-apa yang kamu kerjakan." -- Al-Baqarah:110

Kita juga tahu bahawa, Allah tidak sekadar melihat HASIL, tetapi yang dipandang-NYA, adalah LEBIH kepada PROSES yang dilalui.. Kepada mereka yang BELUM BERJAYA.. Ingatlah, ALLAH menghitung USAHA yang telah dilakukan kamu, tetapi, belum MASAnya yang TERBAIK untuk mengurniakan KEBAIKAN sepadan dengan apa yang telah diusahakan.. 

Begitu juga konsep home tuition kami. Konsep belajar yang santai dan menyeronokkan yang kami cuba terapkan bersama guru-guru agar sesi pembelajaran dapat menggalakkan pelajar bertambah minat untuk belajar. Home tuition adalah antara pendekatan yang terbaik kami untuk mendekati pelajar secara lebih dekat secara emosi, spiritual dan fizikalnya.

Antara pendekatan lain kami yang lebih ekonomi bagi keluarga adalah program terbaru kami iaitu; KAFA Ulul Albab :) untuk pelajar sekolah menengah.

Cadangan tentatif KAFA Ulul Albab :

7.00 - 7.30 malam : Tadarrus al-Quran & Mudahnya Tajwid!
7.30 - 8.00 malam : Solat Maghrib Berjemaah
8.00 - 8.30 malam : Hadith 40
8.30 - 9.00 malam : Solat Isya Berjemaah
9.00 - 9.30 malam : Terjemahan Surah Pilihan
: Hafazan Surah Pilihan
* Bertukar antara Selasa & Khamis
9.30 - 10.00 malam : Silibus Kitab 'Indahnya Hidup Bersyariat'

# Perubahan jadual mengikut kesesuaian & masa masuk waktu solat Maghrib & Isya. 

Bahan Pembelajaran akan disediakan oleh Infitah adalah seperti berikut :
1) Buku Surah-surah Juz Amma (bersama terjemahan & ruang kiraan ulangan hafazan)
2) Buku Latihan Hafazan Juz Amma.

Cadangan keperluan lain yang perlu dibawa oleh pelajar :
1) al-Quran Terjemahan
2) Buku 'Hadith 40 Imam Nawawi'
3) Buku 'Indahnya Hidup Bersyariat'

* Jika tiada koleksi peribadi buku-buku tersebut, boleh dibeli daripada Infitah :)

Untuk maklumat lanjut boleh dirujuk di poster ini,

Like juga facebook INFITAH TRAINING & CONSULTANCY 

Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

Petua banyakkan susu badan - ESP COD PUCHONG, SERDANG, KAJANG, BANGI, PUTRAJAYA dan SEMENYIH


Terdapat beberapa sebab berlakunya keadaan dimana ibu merasakan susu yang dihasilkan semakin berkurangan. Keadaan ini mungkin disebabkan si ibu tidak memulakan penyusuan awal atau tidak menyusukan bayi dengan kerap. Sekiranya si ibu menyusukan anak secara eksklusif bermula sebaik sahaja bayi dilahirkan, susu akan keluar melimpah-limpah dan payudara sentiasa penuh walaupun 'baby' sedang menyusu, ini kerana semasa baru melahirkan (berpantang), badan ibu belum adjust dgn hormon yg dihasilkan. 

Namun, setelah beberapa bulan, badan ibu sudah adjust sepenuhnya pada hormon dan susu yang dihasilkan akan mengikut keperluan baby, kalau ibu menyusukan anak secara eksklusif dan anak menghisap kedua2 belah payudara, maka susu yg terhasil banyak(walaupun tak sebanyak semasa berpantang). Ada berbagai2 cara untuk menambahkan penghasilan susu badan, antaranya ialah :

1. Susukan bayi bila-bila masa dia berasa lapar : Lebih banyak bayi menyusu lebih banyak susu yang akan terhasil.

2. Susukan bayi pada kedua-dua belah payudara sehingga bayi itu sendiri yang melepaskan puting setelah dia kekenyangan. Ini akan meransang lebih banyak penghasilan susu.

3. Jarak antara penyusuan mestilah tidak melebihi 2 jam. Susukan sekerap yang boleh, berikan bayi peluang untuk menghisap dari payudara untuk merangsang penghasilan susu

4. Jangan lupa untuk berasa tenang sewaktu menyusukan bayi. Ini kerana perasaan tertekan atau kurang keyakinan tentang kemampuan untuk menyusukan bayi juga boleh menyebabkan susu berkurangan. Dapatkan rehat yang secukupnya.

5.Dinasihatkan tidak memberi bayi makanan lain selain daripada susu badan terlalu awal, seperti makanan tambahan, jus2, air masak atau buah buahan kepada bayi berumur kurang 6 bulan, kerana apabila baby mendapat makanan tambahan, bayi akan kurang menyusu dan ini sekaligus akan mengurangkan penghasilan susu pada ibu.

6. Penghasilan susu juga boleh terjejas akibat pemakanan. Bagi memastikan anda makan dengan betul, anda boleh melakukan perkara-perkara berikut:
• Ambil hidangan seimbang berpandukan Panduan Piramid Pemakanan.
• Banyakkan minum air (digalakkan air Kosong suam) sepanjang hari.
• Hanya ambil suplemen jika dinasihatkan oleh doktor.
• Makan pelbagai jenis makanan yang kaya dengan nutrien.

7. Amalkan surah Al-Baqarah ayat 60 atau surah hujurat dan sapu di kedua belah payudara. Sambil menyusukan, sentiasalah usap rambut bayi, cium bayi.
8. Petua masyarakat kita:
* Cekur Manis

Cekur manis (atau nama lain pucuk manis) digunakan dalam perubatan tradisional untuk membanyakkan susu ibu. Caranya daun cekur manis yang telah dihancurkan ditampal pada payu dara ibu, dibasuh selepas kering. - Portal herba melur.com

* Kacang Tanah

Kacang tanah mengandungi protin yang tinggi, zat besi, vitamin E, kalsium, vitamin B kompleks dan fosforus. Malah kandungan protin dalam kacang tanah adalah jauh lebih tinggi dari daging, telur dan kacang soya. Ia juga mengandungi asid amino yang tinggi. Bagi menambah kandungan susu badan ibu yang menyusukan bayi, digalakkan mengambil kacang tanah yang dipanggang bersama susu kambing. Bagi bayi yang alah terhadap kacang tanah, ibu-ibu dinasihatkan tidak mengamalkan petua ini

* Air Longan

Longan kering biasanya boleh dibeli di pasaraya atau kedai ubat cina. Rebus segenggam longan kering yang telah dibasuh bersih dengan 3 cawan air sehingga kembang. Minum airnya. (Dalam perubatan tradisional Cina, longan dikatakan dapat menenangkan jiwa.)

* Halba dan Jintan Hitam

Terdapat beberapa jenis rempah yang biasa digunakan dalam masakan dapat menambahkan susu badan. Paling popular ialah halba. Halba boleh didapati di kedai runcit mamak atau pasaraya besar. Cuci halba, keringkan, kemudian simpan dalam bekas bertutup. Antara cara yang paling sesuai mengambilnya dengan tidak memudaratkan appendiks ialah dengan merendamkan sesudu halba dalam segelas air panas selama 15 minit. Tapis dan minum airnya sahaja. Jintan hitam (habbatus sauda) juga boleh diambil untuk tujuan dan kaedah yang sama seperti halba

* Bunga Melur

Bunga melur atau nama saintifiknya Jasminum Sambac banyak digunakan dalam perubatan terutamanya dalam perubatan ayurveda oleh masyarakat india. Bagi masyarakat melayu antara kegunaannya ialah untuk menambahkan air susu ibu. Caranya daun bunga melur digiling hingga halus dan ditampal sekeliling payudara diwaktu pagi sebelum mandi. Cuci bersih sebelum menyusukan bayi.

Bagi ibu yang berhasrat memberhentikan susu ibu pula, gunakan daun bunga melur untuk tujuan ini. Caranya, tumbuk lumat daunnya dan ditampal pada payudara. - melur.comLobak putih sangat bagus untuk ibu menyusu. Jika anda menambahkan sotong kering ke dalam sop lobak putih, ia berupaya menambahkan lagi susu badan. Walaupun bersifat sejuk, ia mengandungi banyak vitamin dan mineral. Sumber potassium, folat dan vitamin C yang sangat baik. - soupqueen.blogspot.com

* Lobak Putih

Tidak perlu dimasak dan boleh dimakan begitu saja (mcm mkn ulam!) lobak putih dibuang kulitnya dan dihiris boleh ditambah dgn hirisan bawang besar beserta kicap. atau tambah hirisan bawang beserta garam.

* Pucuk Betik

Air rebusan daun betik muda boleh melancar dan menambahkan susu bagi ibu-ibu yang menyusui bayi mereka dengan susu badan. Rebus beberapa helai daun betik yang sederhana muda. Air rebusan tersebut hendaklah diminum dua hingga tiga kali sehari.

* Tuaman Daun Sirih

Sapukan sedikit minyak kelapa pada daun sirih. Kemudian layurkan pada api sehingga layu. Setelah suam, tekapkan pada buah dada. Lakukan setiap hari sehingga susu badan anda banyak

* Jantung Pisang

Jantung pisang bukan sahaja sedap dimakan, ia juga berkesan untuk menambahkan susu badan bagi ibu yang mengalami kekurangan susu badan... Makan dengan dicelur bersama sambal belacan, dibuat kerabu atau dibuat gulai masak lemak cili api.

* Makanan Tinggi CLA

Ibu menyusu yang makan makanan tinggi kandungan conjugated linoleic acid (CLA) boleh meningkatkan kandungan kumpulan asid lemak ini dalam susunya. Asid-asid lemak ini mempunyai pelbagai kebaikan dalam penjagaan kesihatan antaranya kesan anti kanser, anti oksida, pengurangan berat badan dan pengurangan risiko sakit jantung.

Dalam kajian yang didedahkan dalam Jurnal Kajian Pemakanan ini, susu perahan ibu menyusu yang makan biskut diperkaya CLA ini didapati mempunyai kandungan asid lemak lebih 46% berbanding ibu menyusu yang makan biskut biasa. CLA dalam susu ibu mencapai tahap tertingginya selepas 8 ke 28 jam ibu-ibu memakan biskut khas ini.

Kandungan CLA yang tinggi secara semulajadinya terdapat dalam makanan seperti susu, keju, telur, minyak sayuran dan sesetengah jenis daging (ayam, daging lembu dan kambing yang makan rumput - bukan bijirin). Kebanyakan kajian tentang CLA dan kesannya terhadap manusia menggunakan supplement komersial.

* Kurma

Unsur zat besi dan kalsium yang terdapat di dalam buah kurma adalah unsur yang paling tinggi bagi membentuk susu ibu. Bagi Ibu-ibu yang mempunyai masalah kekurangan susu, maka dengan memakannya dapat menggalakkan pertambahan kandungan susu

Boleh mencuba PRODUK SHAKLEE ini, ESP Soy Protein
Genius Resources sedia untuk COD di kawasan PUCHONG, SERDANG, KAJANG, BANGI, PUTRAJAYA dan SEMENYIH. Insyaa ALLAH
Hubungi, SMS / WHATSAPP Siti Farizan, 010-515 6449

* Antara makanan yang mungkin menambah penghasilan susu ibu

1. Makanan mengandungi vitamin B seperti kekacang, dal.
2. Jambu batu – makan begitu sahaja.
3. Sawi, kacang panjang, kacang buncis, jagung muda – goreng atau sup.
4. Daun atau pucuk meranti masak lemak putih, tumis air atau goreng.
5. Oat – dijadikan minuman, biskut, bubur atau salutan pada makanan
sebelum dimasak.
6. Madu – gunakan sebagai pemanis dalam minuman, sapuan pada roti atau cicah pada lempeng susu beroat
7. Red raspberry leaves – suplemen dari farmasi
8. Barli – air atau bubur barli.
9. Pucuk manis – masak lemak bersama ubi keledek.
10. Pucuk pegaga – dijadikan ulam atau jus.
11. Daun kucai – goreng bersama tauge dengan tauhu dan tempe.
12. Air soya dan produk soya seperti tauhu, taufufa, tempe
13. Air horlicks
14. Susu, produk tenusu dan pil kalsium (ibu menyusu akan menyalurkan kalsiumnya pd anak yang disusuinya. Ini akan menyebabkan ibu kurang kalsium. - Kalau taknak tulang reput cepat n gigi goyang berderai cepat, mknlah kalsium ya!)
15. Teh hijau jepun
16. Makanan mengandung yis seperti roti, donut, tapai pulut dan sebagainya.
17. Bawang putih mengandungi banyak sulfur yang bagus untuk sendi dan membantu penghasilan susu.
18. Kacang merah : rebus kacang merah tanpa gula. Minum air dan kacangnye sekali.
19. Ubat homeopati.

Terima kasih kepada kawan fb PC yang menulis artikel yang sungguh bermaklumat ini~ alamak, kat mana PC letak link sumber artikel ni? hmmmm~
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

Jadual di Pusat Tuisyen Akademi Infitah


Jadual di Pusat Tuisyen Akademi Infitah

Alamat: 
28A, JALAN 4/11, SEKSYEN 4 TAMBAHAN, 43650 Bangi, Malaysia

Lawati kami untuk pendaftaran pelajar. Antara subjek yang ditawarkan adalah:
* Tahun 4,5 & UPSR
* Ting 1, 2 & PMR
* Ting 4 & SPM
* KELAS AL-QURAN

website: http://www.akademi-infitah.com.my
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

Beza Ikan Keli Halal & Haram

PC antara ramai penggemar ikan patin dan keli.. Nak juga berkongsi cerita yang PC dapat dari Tok Wan ni, ikut pengalaman katanya. Betul ke kawan-kawan? 

Ada sesiapa pernah membuat pemerhatian seperti Tok Wan ni?
meh kongsi ckit pendapat anda.. setuju ke tak setuju ke... habaq mai~
aih, PC pun tak pandai nak bezakan juga.. walaupun dah terperinci cerita kat bawah ni.. tengok gambar sekali imbas pun, masih tak reti-reti nak bezakan nie.. cmne...?

Haram 
(Ikan yang diternak orang bukan Melayu diberi makan perut ayam, bahan buangan, bangkai dan organ dalaman babi. Semua benda itu tidak halal untuk umat Islam)
· Kepala berbentuk 'V' 
· Bentuk badan mirip torpedo 
· Badan berwarna hitam berkilat 
· Bahagian bawah badan berwarna putih melepak 
· Bahagian antara bawah kepala dan badan berwarna kuning 
· Apabila digoreng akan meletup kerana banyak lemak

Halal 
(diberi makan palet halal iaitu campuran beras hancur, tepung ikan, kepala ikan bilis, minyak sawit, bahan buangan kelapa sawit, kiambang dan vitamin)
· Kepala berbentuk 'U' 
· Bentuk badan tirus 
· Berwarna hitam kelabu dan tidak berkilat
· Bahagian bawah badan berwarna putih kelabu 
cmni ke warna bahagian bawah badan ikan keli yang putih kelabu?

· Tiada warna kuning kelihatan di bahagian antara bawah kepala dan badan
· Digoreng tidak meletup

Wallahu'alam....~
Moga ada yang lebih pakar dan sanggup/berani mengkaji perkara ini untuk orang ramai..


Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

Melayu-Muslim- Ekonomi, Budaya & Agama Islam


Artikel ini merupakan artikel asal yang diterbitkan di Ruangan Minda Bistari, Harian Metro pada 24 Jun 2010 dengan beberapa pindaan oleh pihak editor.

Dalam siri rencana sebelum ini, saya telah memaparkan betapa masyarakat lebih menumpukan perhatian kepada jutawan atau bilionair individu dalam senarai 500 terkaya Forbes Asia (atau Fortune 500 di peringkat global). Lantas ahli bisnes dan eksekutif korporat, termasuk semua usahawan Malaysia, berlumba-lumba dan bercita-cita memasuki senarai terbabit.

Keghairahan memasuki senarai Forbes dan Fortune 500 mudah difahami. Siapa yang tidak mahu kaya? Namun, jarang sekali dilihat masyarakat memikirkan implikasi jangka panjang yang berpotensi melemah dan merosakkan andainya tren ini keterlaluan.

Kenapa Fortune 500 dan Forbes Asia hanya fokus kepada kekayaan individu, dan langsung tidak mengambil kira nilai saham milik bersama masyarakat, misalnya yang dimiliki GLC, koperasi dan seumpamanya, dalam senarai jutawan atau pencapaian cemerlang yang perlu diiktiraf, dicontohi dan diberi dorongan?
Perhatikan bahawa Fortune 500 dan Forbes Asia berasal dari Amerika. Ini bermakna nilai hidup Amerika yang sangat individualistik dan ideologi bisnes nafsu-nafsi mereka cuba ditonjolkan Forbes dan Fortune dengan niat ia dicontohi oleh bangsa-bangsa lain.

Sesungguhnya, seluruh sistem ekonomi pacuan bisnes di Amerika meletakkan kepentingan individu di atas segala yang lain. Kesannya, seluruh sistem bisnes dan korporat mereka terfokus kepada individu. Dalam konteks bisnes global yang dikuasai organisasi korporat gergasi mengikut acuan yang Barat perkenalkan, kaedah individualistik ini menyebabkan sistem ekonomi dunia menjadi terlampau "shareholder-centric".

Ini bermakna kepentingan pemegang saham diutamakan dan hak mereka dilindungi undang-undang sehingga sistem ekonomi seolah-olah tidak lagi bersimpati terhadap kepentingan komuniti dan kebajikan ramai. Ia juga membawa implikasi besar setelah institusi lain dalam masyarakat dirosakkan oleh kepentingan melampau individualistik, termasuk institusi keluarga dan sosial lainnya. Jurang pendapatan semakin melebar dan dalam banyak hal, masyarakat tidak ambil peduli kepentingan mereka yang tidak berada dan berharta.

Nilai individualistik ini telah berakar umbi dalam budaya Amerika sehingga menjadi darah daging mereka. Terdapat peristiwa dalam sejarah pembangunan bangsa Amerika di mana mereka dengan keras memerangi pembawaan yang tidak selari dengan kepentingan individualistik. Misalnya, pemerintah Amerika pernah merampas hak kaum asli Red Indian Cherokee di California dengan menggunakan kuasa undang-undang khas.

Menerusi Akta Dawes (iaitu Dawes Act, 1887), kuasa kerajaan digunakan untuk merampas tanah hakmilik komuniti Cherokee. Senator Dawes (pengasas Akta terbabit) menegaskan bahawa bangsa Cherokee mesti "ditamadunkan" secara paksa, "… kerana mereka tidak mementingkan peribadi, iaitu sesuatu yang menjadi teras kepada tamadun" ("There is no selfishness, which is at the bottom of civilization").

Sebelum kedatangan orang kulit putih, bangsa Cherokee adalah satu-satunya bangsa Red Indian yang tinggi budaya dan berjaya membentuk sistem peradaban serta institusi pemerintahan sendiri berteraskan hakmilik bersama ke atas harta kekayaan yang dipegang komuniti. Namun, setelah ditewaskan kuasa politik dan senjata canggih bangsa kulit putih, sistem budaya mereka dimusnahkan. Peristiwa tragis ini disifatkan seorang penulis Amerika (Willaim Ophuls dalam bukunya bertajuk "Requiem for Modern Politics" atau "Talkin untuk Politik Moden") sebagai "pembunuhan zalim satu budaya" atau satu "cultural genocide" .

Malang yang menimpa bangsa Cherokee ini jelas berpunca daripada perbezaan nilai budaya. Ciri nilai budaya yang bertentangan dengan nilai individualistik dianggap orang kulit putih Amerika sebagai "nyamuk" yang memberi mereka alasan untuk "membakar kelambu" bangsa Cherokee. Matlamat sebenar ialah untuk memaksa bangsa Cherokee berpindah ke pendalaman demi mendapatkan emas yang terdapat dalam tanah yang mereka duduki ketika itu di California.

Biarpun Melayu-Muslim Malaysia mempunyai nasib jauh lebih baik berbanding bangsa Cherokee, kita harus menjadikannya sebagai pengajaran dan iktibar dalam mengatur strategi mencari masa depan yang lebih cemerlang. Sebagaimana bangsa Cherokee, Melayu-Muslim kini terhimpit dalam mengutamakan kepentingan masyarakat dan umat, sekali gus memperjuangkan keadilan serta menegakkan iman dan amanah sebagaimana dianjur Islam.

Namun, hari ini, ketika Model Baru Ekonomi (MBE) dirangka, terdapat tentangan kuat terhadap anjuran supaya dikekalkan keseimbangan kekayaan ekonomi bagi melindungi kepentingan besar masyarakat sebagaimana anjuran Dasar Ekonomi Baru (DEB) sebelum ini. Antara hujah atau alasan digunakan ialah:-

1. Pelaksanaan dasar pembahagian lebih saksama membabitkan campur tangan kerajaan ke dalam bisnes yang boleh mengakibatkan kronisme, salah guna kuasa dan korupsi. Kita perhatikan doktrin individualistik seperti dianjurkan Amerika tidak senang dengan peranan kerajaan dalam mengurus ekonomi, sekalipun bertujuan memperbaiki ketidakadilan dan merapatkan jurang pendapatan ekstrem;

2. DEB dikatakan mengakibatkan pembaziran sumber setelah berlaku ketidakcekapan pentadbiran apabila pelaksanaan program gagal memanfaatkan kumpulan sasaran. Ini dilihat, misalnya dalam kegagalan program pembangunan usahawan dan membentuk satu masyarakat bisnes dan industri Melayu-Bumiputera berwibawa;

3. Berlakunya ketirisan dan kebocoran hakmilik di kalangan Melayu dan Bumiputera setelah mereka gagal membina keupayaan dan dayatahan serta selepas ramai yang mengambil jalan ringkas dan cara mudah dengan menjual kepentingan,

4. Kebocoran lebih besar kerap berlaku di peringkat atasan (kalangan korporat) sekalipun ada di kalangan mereka yang lebih berpengalaman dan terlatih dalam bisnes dan pengurusan tinggi. Sebagai contoh, terdapat kehilangan hak milik saham bernilai beratus juta ringgit dalam kepentingan beberapa syarikat yang diswastakan. Kesannya, hari ini cuma sejumlah kecil yang dapat bertahan dan menyumbang kepada matlamat menyeimbangkan kedudukan;

5. Kaedah yang digunakan sebelum ini mengikut saluran pentadbiran kerajaan (policy-driven, dan bukan market-driven) menyebabkan kegagalan. Keputusan selalunya dibuat atas budibicara seorang-dua yang berkuasa penuh, khasnya dalam politik atau pakatan beberapa orang pentadbir. Kaedah tidak telus dan terbuka, sekalipun berniat baik telah menimbulkan prasangka dan spekulasi yang lebih merosakkan. Terma penswastaan serta kaedah pembiayaan dan penggunaan sumber awam biasanya diputuskan berdasar pertimbangan politik dan pentadbiran yang arbitrari, sehingga membantut kejayaan.

Andainya MBE meneruskan kaedah yang sama, kerajaan akan dituduh memilih kasih, langsung merosakkan suasana persaingan di pasaran. Tuduhan seperti ini sangat payah disangkal. Terdapat juga mereka yang menentang DEB menuduhnya sebagai perkauman. Kerana terlalu keras tentangan mereka, kita lihat MBE seolah-olah menjadi apologetik, segan menerima sebarang cadangan dan terhalang daripada mencari strategi keadilan ekonomi bertujuan membela nasib dan melindungi kepentingan golongan bawahan.

Kita akui DEB banyak kelemahan, terutama dalam pelaksanaan. Malangnya, kita seperti telah langsung mengalah. Setelah berlaku banyak kesilapan, kelemahan, keterbabasan dan penyelewengan, seluruh matlamat dasar dan niat asal memperjuangkan keadilan ekonomi seolah-olah diketepikan. Lebih berbahaya, kerana terlalu apologetik dan segan, kita sendiri mengizinkan mereka yang menentang membakar "kelambu" kita dengan mengenepikan salah satu nilai teras perjuangan bangsa yang selama ini menjadi identiti negara, menyatukan dan memperkukuh kestabilan masyarakat Malaysia. Nilai teras ini ialah nilai kesaksamaan dan keadilan sosio-ekonomi yang selama ini meyakinkan setiap warga Malaysia terhadap masa depan bersama.

Yang membimbangkan ialah ciri MBE yang condong membina keupayaan persaingan negara dalam pasaran global mengikut acuan nilai individualistik sepenuhnya. Terdapat tanda-tanda MBE cenderung menciplak sistem ekonomi kapitalisme Barat (ala Amerika Syarikat/Britain), yang terlampau liberal dan terbuka sehingga sanggup mengenepikan sama sekali peranan kerajaan dan memperkecilkan GLC, koperasi dan seumpamanya.

Dalam mengejar pertumbuhan pesat ekonomi, ramai yang berminat membuang dimensi keadilan ekonomi daripada teras dasar dan pilihan strategi. Ini ghairah dilakukan apabila strategi alternatif yang menjamin keadilan ekonomi tidak diutamakan MBE kerana pemikiran atau mindset mereka yang merangkanya dipengaruhi dan didominasi pemikiran Barat tadi.

Ideologi kapitalis di bawah teraju bisnes dan korporat Barat sangat besar pengaruhnya. Menurut ideologi ini, strategi paling sesuai untuk mencapai pertumbuhan pesat ialah dengan mengutamakan kepentingan individu dan unit kecil, termasuk kepentingan keluarga. Sebagaimana anjuran Forbes dan Fortune, kejayaan diukur daripada sejauh mana harta kekayaan dihimpun di tangan individu dan keluarga. Kepentingan kelompok besar tidak lagi diambil kira dan seolah-olah "tidak bertamadun" kerana tidak berteraskan "selfishness"!

Begitu juga kepentingan komuniti dan masyarakat serta nilai budaya jemaah yang terdapat di kalangan umat Islam dilihat tidak penting. Semua itu disifatkan sebagai jumud dan menjadi penghalang kemajuan serta harus digantikan dengan nilai individualistik ala Barat sebelum negara seperti Malaysia boleh maju ke depan.

Kesimpulannya, kita tidak harus membiarkan nasib malang bangsa Cherokee menimpa Melayu-Muslim dalam mempertahankan nilai dan memperjuangkan pegangan hidup. Kalau pun kita marahkan beberapa ekor "nyamuk" DEB yang membantutkan cita-cita bersama sebelum ini, "kelambu" keadilan ekonomi tidak wajar dibakar.

Kini tiba masanya Melayu-Muslim menegaskan supaya MBE tidak cuma mengambil jalan mudah menciplak sistem ekonomi yang bercanggah dengan nilai budaya Islam dan bangsa Asia lain. Kita perlu terus mengutamakan kepentingan besar komuniti dan masyarakat. Sesungguhnya, tidak harus ada segan dan apologi dalam memperjuangkan keadilan dan menjadikan amanah teras sistem ekonomi negara.

Sepertimana ucapan, Muhammad Ali Hashim pada 23 Jun, 2010
--Tan Sri Muhammad Ali is Chief Executive Officer of Johor Corporation (JCorp), and has been CEO since January 1, 1982.

Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

Fanpage pun buat duit?

Artikel ni memang menarik, sekadar nak buka minda bagi sesiapa yang ingin membaca sama-sama dengan PC.

Fanpage adalah satu 'tools' (teknologi) yang amat berkuasa di dalam menjana pendapatan atau mendapatkan trafik (pelawat, bakal pembeli). Anda juga boleh melakukan seperti mereka jika anda tahu caranya..

Dengan Memiliki Fanpage, Maka Anda Boleh:
* Membina kredibiliti dengan menunjukkan kepakaran anda
* Mendapatkan trafik 'percuma' ke laman web perniagaan anda
* Berkomunikasi dengan bakal dan pelanggan sedia ada anda
* Mempromosikan perniagaan konvensional anda dengan lebih berkesan
* Menambah rangkaian perniagaan (business partner) melalui Internet
... dan banyak lagi!

7 sebab kenapa Fan Page Facebook Sangat-Sangat Anda Perlukan!
* Fan Page Adalah Sangat Sesuai Untuk Bisnes Online
* Fan Page Adalah Berkesan Bagi Bisnes Offline Untuk Di Pasarkan Secara Online
* Fan Page Adalah Mesra SEO – Anda tak perlu jadi pakar SEO untuk tempatkan ranking keyword anda di #1st page malah Top 5 pun mudah!
* Fan Page Boleh Hantar Private Message ke Fans – Dengan Tools Send Updates to fans, anda boleh menghantar private message sekaligus pada mereka (ibarat ada autoresponder power)
* Fan Page Tiada Limit – Anda boleh mempunyai rakan atau fans bukan sahaja beribu malah sehingga berjuta-juta orang (walaupun saya rasa takdelah sampai juta orang minat kita sekaligus! :p)
* Fan Page Boleh Memaparkan Banner-Banner Tiada Limit – Saya cadangkan pakai 2-3 banner pun dah cukup!
* Fan Page ada insight view – dimana anda boleh lihat interaksi, demographic dan juga cycle pelawat. Dengan cara ini anda tahu target audience anda lebih mendalam! menarik bukan
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

Kancil 850 susah nak start...!!! argghhhhh~

Menarik perkongsian dari Encik Syahir ni,

Saya ade Perodua Kancil 660.Baru-baru nih kereta saya semput (jerking) tiba-tiba.Kelajuan kereta pula tidak boleh melebihi 60km/j.Kalau lebih kereta akan tersengguk seperti minyak tidak sampai ke enjin dan macam tidak ade power kat spark plug.Keadaaan tu makin teruk dan enjin sekejap mati dan hidup.Tetapi bila dalam keadaan berhenti dan enjin “idle” semuanya ok.Jadi saya telah bawa kereta saya ke bengkel.
Mekanik telah buat pemeriksaan dan mereka telah menggantikan:-
1.Fuel Filter.
2.Spark Plug.
3.Contact Point.
Selepas itu kereta elok dan tidak semput lagi.Tapi cuma bertahan selama sehari sahaja.Sebaik sahaja enjin panas dan dimatikan, enjin tidak dapat dihidupkan semula.Tetapi sebaik sahaja Contact Point dibersihkan dengan kertas pasir enjin elok semula.Dalam masa seminggu selepas ke bengkel, kereta saya semput dalam 4 kali.Saya hantar semula kereta saya ke bengkel untuk diperiksa, mekanik cuma ‘adjust’ contact point dan bersihkannya.Selepas itu mekanik menggantikan Condenser (capasitor) yang ada di tepi distribution cap tu dengan yang baru. Kereta saya kembali normal. Saya ade membaca di forum lain mengenai masalah ini.Mereka kata masalah ini biasa bagi Kancil 660.Harap pihak KDI boleh kongsi masalah saya dengan pembaca lain.
Seperti yang PC telah baca di kereta.info.

Tuan rumah pun ada reply juga kepada perkongsian ini, seperti di bawah;
Thank you Syahir Wahab for sharing your problem with us.It’s true that your problem is a common problem for some 660 Kancil owner.There are a lot of other forums already talk about this. From our research, only the 660 Kancil using contact point / contact breaker while the 850 Kancil using electronic distributor ignition system.That’s why the 850 Kancil have not much problem like the 660 Kancil.

In that forums also there are a lot of suggestions — to change the contact point / contact breaker with the electronic distributor ignition system. Most of them give good feedback after change it with the electronic distributor. That’s only our words based on information in some forums.For us, usually when this problem happened we will do same as your mechanic – we will do some troubleshooting – replace fuel filter, check the spark plug, distribution cable connection and also contact point, and lastly the condenser. For some expertise out there who have experience maybe you can share your opinion with us. =)
Menarik kan.. suka..suka..infi cmni.. hehehe~
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

--------------------------- (=^_^=) ------------------------------

Related Posts with Thumbnails

Followers

© 2010 Genius Resources is proudly powered by Blogger