Click ... Terima kasih.

Click Me! Click Me! Thanks
Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?
Ingatkan daku...
Ingatkan kesilapan dan kesalahanku kerana Sayangmu,
Bukan kerana benci dan cemburu...
{wansiti}

Search

POST-TO-DO

DEALER TOPUP MALAYSIA
SEWA RUMAH DI KOTA BHARU, KELANTAN PENGANGKUTAN DISEDIAKAN
Tambah PENDAPATAN Paling Mudah Dengan SIMPAN EMAS!!!

2 Jauhi diri daripada 3 Golongan ini: Part 2 (Hadis)

Hadith : Dari Abu Hurairah r.a katanya:”Rasulullah SAW bersabda:” Ada tiga golongan di mana Allah tidak akan bercakap dengan mereka, tidak membersihkan mereka daripada dosa,”- kata Muawiyah, “juga tidak akan memandang mereka (mengendahkan mereka), bahkan mereka akan mendapat siksa yang pedih iaitu: 
1) Orang tua penzina; 
2) Raja (penguasa) yang pembohong;
3) si miskin yang sombong.” 
(Muslim)
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

1 Youthsays cashout

Hampir sebulan menunggu hasil dari CashOut youthsays.
Jika sesiapa tak tahu, boleh rujuk sini..
dan bagi sesiapa berminat nak join youthsays, boleh klik sini
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

4 Undian Blog Pilihan Malaysia 2010?? wah..!!

hahaha....tersesat lagi ke pertandingan Blog Pilihan Semalaya.. Rupa-rupanya diorang tengah bersaing sengit .. antara kategori yang dipertandingkan. Memang best jugak tengok pakar-pakar blogger ni bersaing.. isk..isk..

Nak tahu apa kategorinya?
ha.. ni dia...

Blog Personal Lelaki Pilihan
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 Multitasking reduces focus

This article is related to previous post by wansiti;@ multitask vs focus


Pressure at the modern workplace leads many of us to think that if we can do two things at once, we could save time and shine as a star in the melodrama of multitasking.
Multitasking has become a normal way of working. Simply put it means: trying to
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 Catatan istimewa buat kekasih-ku: Part 2

Tolong beritahu si dia, aku ada pesanan buatnya.. 
Tolong beritahu si dia, cinta agung adalah cintaNya 
Tolong beritahu si dia, cinta manusia bakal membuatnya alpa.. 
Tolong nasihati sia dia, jangan menyintaiku lebih dari dia menyintai Yang Maha Esa.. 
Tolong nasihati si dia, jangan mengingatiku lebih dari dia mengingati Yang Maha Kuasa.. 
Tolong nasihati si dia, jangan mendoakanku lebih dari dia mendoakan ibu bapanya.. 
Tolong katakan pada si dia, dahulukan Allah kerana di situ ada syurga... 
Tolong katakan pada si dia, dahulukan ibu bapanya kerana di telapak itu syurganya.. 
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 Tips: Bahagian 8

Tip 31
Bila anda biasa buat silap, apa yang betul terasa silap, dan apa yang silap terasa betul
Tip 32
Sesiapa yang memuji saya adalah musuh saya. Sesiapa yang menegur kesilapan saya adalah guru saya.
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 Undecided yet?

Keputusan untuk ke Program Sireh Pulang Ke Ganggang atau disingkatkan kepada SPRING-FaST'10 masih samar-samar..
Adakah wansiti ingin ke sana ataupun tidak?
tengah menung fikir.. nak pergi ke tak nak.. nak pergi atau tak pergi??? meooooww~
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 Saintis USA Buktikan Nabi Musa Belah Laut

NABI-MUSA-BELAH-LAUT
 LAKARAN artis menunjukkan angin kuat dari timur telah menyebabkan air lagun (kiri) dan sungai (kanan) ‘berpusing’ dan membentuk dinding air dekat Laut Merah.

BOULDER, Amerika Syarikat (AS) – Saintis-saintis di AS membuktikan kebenaran kisah Nabi Musa membelah laut seperti yang diceritakan dalam kitab suci al-Quran dan Injil, lapor sebuah akhbar semalam. Satu kajian oleh sepasukan penyelidik yang diketuai saintis Carl Drews dari Pusat Penyelidikan Atmosfera Nasional di sini, mendapati fenomena itu tidak bercanggah dengan hukum fizik. 


Kitab al-Quran menceritakan bahawa Nabi Musa membelah laut dengan menghentakkan tongkatnya ke tanah semasa baginda dan kaum Bani Israel terperangkap di antara pasukan tentera Firaun yang sedang mara dan laut di hadapan mereka.
Kumpulan saintis itu yang mengkaji beberapa peta kuno Delta Sungai Nil mendapati laut terbelah itu merujuk kepada sebuah lagun yang kini dikenali sebagai Tasik Tanis di selatan Laut Mediterranean dekat Laut Merah dan satu cawangan Sungai Nil.
Kini, dengan menggunakan simulasi komputer, saintis-saintis itu menunjukkan bahawa laut berkenaan terbelah dua melalui proses tiupan angin kencang yang dikenali sebagai angin timur bertiup selaju 100.8 kilometer sejam (km/j) selama 12 jam menyebabkan aliran air sungai dan lagun itu berpusing balik lalu membentuk seperti dinding air.
Satu model lautan komputer kemudian digunakan sebagai simulasi bagi melihat kesan angin yang bertiup semalamam ke atas air sedalam beberapa meter itu.
Selama empat jam, tiupan angin tersebut menghasilkan jambatan darat sepanjang 3.2 kilometer (km) dan selebar 4.8km.
Sejurus selepas angin timur reda, air lagun dan sungai itu kembali mengalir ke tempat asal seperti ombak tsunami.
Hasil kajian saintis berkenaan disiarkan di Internet oleh Jurnal Public Library of Science ONE. – Agensi

Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 Win a BlackBerry Torch 9800 from DiGi

Dear DiGi Angel,

You've probably heard about the hottest new smartphone to hit the market - the BlackBerry Torch 9800. And you know what goes well with a hot new smartphone? The smartest data plan in town,of course! If you haven't done so yet, do check out the DG Smart Plan, where you could get yourself a brand new Torch for only RM 1,499!

There's only one thing better than getting a BlackBerry Torch 9800 for a low price, and that would be winning it for free :P If you didn't already know, DiGi is giving out TWO BlackBerry Torch 9800 smartphones to DiGi Angels through this contest on the DiGi Evangelist page!

It's already Week 2 of the contest, so you have only one week to go if you'd like to get your hands on a Torch - just tell us how the BlackBerry Torch 9800 will make your life hotter. For more information on how to participate, check out this post on the DiGi Evangelist page. Hurry, Angels, send in your entries now!

Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

4 Kembar mainan Momo dijumpai!

Tengah jenguk-jenguk kat image google, terserempak dengan gambar ni,
Terkejut!
Ingatkan Shiro Momo tadi, hampir nak sama... miahahahahahaaaa~
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 WHY DO OUR BODIES REQUIRE PHOSPHATES ?

Phosphorus is the sixth(*) most important component of our bodies, mainly in the form of phosphates. Phosphates are key components of DNA, cell structures and energy transmission in cells, as well as bones and teeth, and are involved in many biological processes. They are essential to the health of all living creatures.
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 Karnival 1Nita

Dapat 1 jemputan dalam email dari MyIdeas untuk menghadiri hari Karnival wanita di KLCC
You are cordially invited to the 'Karnival 1Nita & MyIdeas@Women' on 21st & 22nd of Dec 2010 at Kuala Lumpur Convention Centre.
Please confirm your attendance by clicking on the rsvp link below;

http://rsvp.domainregistry.my/1nita/invite.php 
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 Kobis Sebagai Diet

Do you need a head start on weight loss? The Miracle Cabbage Soup Diet is a safe and effective way to lose those first four to ten pounds safely in just seven days. And you don’t have to stuff yourself on bananas, brown rice, tomatoes, or beefsteak as older versions of the cabbage soup diet often encouraged.
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 Pesanan buat penganjur Contest, GA

Macam apa je kan tajuknya? Bukan apa, sebulan yang lepas, iaitu bulan November, ada beberapa contest dan GA yang wansiti join. Tiba2 pula jadi gila contest. Biasa la, mula-mula berkecimpung dalam dunia contest ni. Rasa syok pulak, aih... tak de keja wansiti ni kan? ngeee~
okey berbalik kepada pesanan. Apa yang wansiti nak sampaikan adalah pesanan ringkas buat penganjur contest dan GA. Terima kasih kerana menganjurkan contest & GA. wansiti perhatikan rata-rata tujuan utama penganjur adalah untuk menaikkan trafik blog masing-masing. Itu sudah bagus!

Tambahan lagi bagi blogger yang sporting macam wansiti ni, sanggup patuh pada syarat-syarat yang banyak dan cukup rumit tersebut.. ecece.. Terperasan lak! =p
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

2 Sirah: Al-Walid bin al-Mughirah


Al-Walid bin al-Mughirah merupakan seorang pemuda dan pembesar Qurayshi yang sangat membencikan usaha dakwah Rasulullah. Pada waktu itu al-Walid terkenal sebagai seorang yang mulia, hartawan, dermawan, dan bangsawan di kota Makkah dan sekelilingnya.
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

2 Jawatan Kosong Kolej Tunku Abdul Rahmah (TAR College)

Part Time Lecturer (30 Vacancies)

Jobs Requirements:
Degree In History and Civilization

Subject To Teach:
Tamadun Islam

Please Call 013-3946409 (Yau Sim Mei) or call 012-9137306 (Karthiyani)

Class Begin: 14 Feb 2011 - 1 April 2011

Salary: RM75 per hour

Closing Date: 1 January 2011

Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

2 Jawatan Kosong WWF Malaysia

WWF-Malaysia is a national, non-profit organisation that works to conserve nature and the protection of the environment. To achieve this, we seek qualified individuals to fill these new, exciting and challenging positions in our organisation.

1. Senior Communications Officer
2. Programme Officer
3. Senior Policy Officer
4. Communications Officer
5. Executive Finance
6. Senior Programme Officer

Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 5 Petua Lahir Anak Soleh

Keinginan kepada anak tu memang ada. Bagi wansiti, Allah lebih tahu apa yang terbaik. Sekarang ni, wansiti curahkan kasih-sayang kepada keluarga dan kucing-kucing serta sahabat-sahabat wansiti dahulu. Tapi, ramai yang dah nak kahwin, sampai bila wansiti perlu sendiri? Penat melayan keletah Momo, baru wansiti tersedar, penat lagi jaga anak nie kan? Pembentukan sahsiah anak perlu bermula sebelum ibu bergelar seorang ibu ataupun seawal sebelum bergelar seorang isteri... 
Allah SWT berfirman dalam surah ar-Rum ayat 30 yang bermaksud: “(Tetaplah atas) fitrah Allah yang menciptakan manusia menurut fitrah itu. (Hukum-hukum) ciptaan Allah tidak dapat diubah. Itulah agama yang benar. Tapi sebahagian besar manusia tidak mengetahui.”


Dalam sebuah hadis riwayat al-Bukhari daripada Abu Hurairah : “Nabi Muhammad SAW bersabda yang bermaksud, “setiap anak dilahirkan dalam keadaan fitrah (tidak mempersekutukan Allah) tetapi orang tuanya yang menjadikannya seorang Yahudi atau Nasrani atau Majusi.”

Sebenarnya, setiap manusia yang lahir ke dunia dalam keadaan suci bersih dan yang membentuknya menjadi baik atau buruk adalah kedua ibu bapanya sama ada secara langsung atau tidak langsung.
Namun, sebelum mahu membentuk anak menjadi salih, ibu atau bapa hendaklah berusaha menjadi ibu yang salihah dan bapa yang salih.

Justeru, pertama, perlu kita mempertingkatkan ketakwaan kepada Allah SWT agar anak meniru sikap yang kita paparkan. Jangan sekali-kali meninggalkan sembahyang atau apa-apa disyariatkan kita lakukan.

Kedua, banyakkan memohon kepada Allah SWT dengan menggunakan doa yang ma’thur iaitu doa daripada al-Quran atau Hadis. Antaranya doa terbaik yang dipetik daripada al-Quran iaitu ayat 38 surah ali-Imran : “Rabbi Hab li Min Ladunka Zurriyatan Toiyibatan, innaka sami’ud du’a.” Maksudnya: “Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisi-Mu zuriat keturunan yang baik, sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) doa permohonan.”

Begitu juga surah Ibrahim ayat 40: “Rabbij’alni muqiimas solati wamin zurriyati rabbana wa taqabbal du’a.” Maksudnya: “Wahai Tuhanku Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankan doa permohonan ku.”

Ketiga, suami isteri perlu hindarkan diri daripada sering bertengkar. Ini disebabkan, pertengkaran itu boleh menyebabkan wujud suasana tidak harmoni dalam hubungan suami isteri dan dibimbangi mempengaruhi anak.

Keempat, jauhi daripada melakukan perkara fasik atau maksiat. Apabila ibu atau ayah sukakan perkara maksiat boleh membawa kerosakan besar dalam hubungan suami isteri, begitu juga anak. Berusahalah mewujudkan suasana baik sebagai mana firman-Nya dalam surah ar-Rum ayat 21 yang bermaksud: “Dan antara tanda yang membuktikan kekuasaan-Nya dan rahmat-Nya, bahawa Ia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki) isteri-isteri daripada jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati (Sakinah) dan hidup mesra dengannya dan dijadikan-Nya di antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang (mawaddah) dan belas kasihan (rahmah)…”

Kelima, banyakkan membaca al-Quran ketika mengandung. Tidak semestinya membaca ayat pilihan seperti surah Yusuf dan surah Maryam. Sebaik-baiknya, baca sehingga khatam kemudian diulang. Begitu juga apabila anda ingin membesarkan anak, dengarkan anak dengan bacaan al-Quran kerana ia boleh mempengaruhi jiwanya.
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 Tarikh Keputusan PMR 2010

Segala teka-teki dan persoalan mengenai tarikh keputusan PMR 2010 telah pun terjawab.

Kementerian Pelajaran Malaysia telah mengeluarkan kenyataan semalam bahawa Keputusan Peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) 2010 akan diumumkan pada 23 Disember 2010 ini.

Menurut kenyataan tersebut analisis keputusan PMR 2010 juga akan diumumkan pada hari yang sama di pejabat kementerian di Putrajaya.

Keputusan PMR akan dikeluarkan di sekolah masing-masing pada hari Khamis tersebut mulai pukul 10 pagi manakala calon persendirian pula akan mendapat keputusan mereka melalui pos yang akan dihantar oleh Jabatan Pelajaran Negeri.

Sejumlah 479,675 orang calon telah mendaftar untuk menduduki peperiksaan tersebut pada tahun ini dan daripada jumlah itu, seramai 446,896 orang calon adalah daripada sekolah kerajaan.
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 Science of Bakery Products

Beberapa kali mengepost link dan sumber rujukan di blog sendiri.. Maaf buat para pengunjung dengan selingan ini. Moga ilmu yang ditempek di sini, boleh dijadikan rujukan dan faedah bersama.. Mungkin ada gunanya untuk sesetangah pihak.

Seperti biasa, mencari idea sambil mencoret sedikit-sebanyak itu adalah preferable by me.. ^_^

Kali ini adalah beberapa main-topic dalam buku yang bertajuk di atas.

Science of Bakery Products covers:
* chemistry of the ingredients
* flour treatments
* flour testing
* baking machinery, etc.
link

Oh yea.. sementara itu, untuk mengurang kuantiti post wansiti nak tempek sini hasil timbangan blog wansiti currently. Jom timbang di sini
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 Renungan Hadis hari ini : Part 1

“Allah Ta’ala tertawa gembira manakala ada dua orang yang bunuh-membunuh yang kedua-duanya masuk syurga. Yang seorang berjuang pada jalan Allah dan terbunuhlah ia; kemudian yang membunuh itu bertaubat kepada Allah lantas masuk Islam dan terbunuh di dalam berjuang (mati syahid)”

(HR Bukhari & Muslim)

Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 Ciri-ciri lelaki pilihan

Kenapa tetiba teringin nak post nie?
Teringat... Walau bagaimanapun tulisan di bawah ini adalah bersifat umum dan ruang-lingkup perbincangan masih fleksibel.. 

1.      Taat kepada Allah dan Rasul-Nya.
2.      Mempunyai ilmu pengetahuan agama.
3.      Bekerja menyeru manusia kepada kebaikan dan mencegah kemungkaran.
4.      Mempunyai sifat berjuang mencapai kecemerlangan dalam hidup.
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

14 Cash Out pertama Youthsay.com buat wansiti

Sedar tak sedar... 
Rupa-rupanya akaun youthsays. wansiti sudah boleh di cash-out duitnya..
Tanpa berlengah lagi, wansiti cuba-cuba godek by tekan button cash-out..
Pop.. !! (nak join youthsays juga? klik sini)
hehehe..macam apa da sound nya.. =p
Join youthsays di sini
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

2 Catatan istimewa buat kekasih-ku: Part 3 (itu lah yang terbaik-buat diri-mu)

Rumah-ku, syurga-ku... Berkali-kali aku (wansiti) mengatakan kepada diri ini, ada hikmah setiap apa yang terjadi. Sabarlah wahai diri.. Allah lebih tahu apa yang terbaik buatmu..


__̴ı̴̴̡̡̡ ̡͌l̡̡̡ ̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡͡|̲̲̲͡͡͡ ̲▫̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ ̲|̡̡̡ ̡ ̴̡ı̴̡̡ ̡͌l̡̡̡̡
Suami saya adalah serorang jurutera, saya mencintai sifatnya yang semulajadi dan saya menyukai perasaan hangat yang muncul dihati saya ketika bersandar dibahunya.3 tahun dalam masa perkenalan dan 2 tahun dalam masa pernikahan, saya harus akui, bahawa saya mulai merasa letih…lelah, alasan-alasan saya mencintainya dulu telah berubah menjadi sesuatu yang menjemukan. Saya seorang wanita yang sentimental dan benar-benar sensitif serta berperasaan halus.
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 Dinar Restu/Dinar Muslim

Dinar Restu dan Dinar Muslim adalah diantara dua produk yang boleh diperolihi dari Nubex. Reka bentuknya sama sebagaimana Dinar Muslim, cuma perbezaannya kepada tulisan dinar dalam tulisan roman, manakala pada Dinar Muslim dalam tulisan arab.


Harga semasa Dinar Restu dan Dinar Muslim boleh dilihat dari web Nubex.
Maklumat Dinar Restu:
- saiz 1 dinar 4.25g
- purity 917% (22K gold)

Maklumat Dinar Muslim:
- saiz 1 dinar, 2 dinar & 8 dinar
- purity 917% (22K gold)

Apa yang menariknya Nubex menawarkan harga diskaun untuk jumlah pembelian yang ditetapkan. Sejauh ini harga Dinar Restu dan Dinar Muslim adalah yang terendah dipasaran. Dengan harga diskaun menjadikan harganya bertambah-tambah menarik.

Harga diskaun Dinar Restu dari Nubex:.

5 - 9 : -1%
10 - 19 : -2%
20 - 49 : -3%
50 or more : -4%

Simpan dinar dapat melindungi kesan inflasi keatas simpanan anda. sumber

Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 The Miracle Drink

It has been circulating for a long time long long ago.  It is worth your while to take note.  There is a celebrity Mr. Seto who swears by it.  He wants to make it public to draw the attention of people who have cancers. This is a drink that can protect bad cells forming in your body or it will restrain its growth!  Mr. Seto had lung cancer.  He was recommended to take this drink by a famous Herbalist from China .  He took this drink diligently for 3 months and now his health is restored, and he is ready to take a pleasure trip.  Thanks to this drink!  It does not hurt for you to try.  
An illustration only =p
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

4 MAMALYNA'S CRABSTICK POPIA GIVEAWAY

Ke-265, itu lah no. follower wansiti di mamalynas-crabstick-popia dan ke-543 di zanmyly.blogspot.com
Tamat: 15 Dis 2010
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

4 1st GIVEAWAY by Cik Ainna & Cik Zombie

Follower ke-119 @ Cik Aina dan ke-115 @ Cik Zombie
Klik je nama diorang berdua untuk penyertaan lanjut.
Tamat: 5 Jan 2011
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 Tag dari Miera

Percaya kah, jika wansiti katakan yang ni adalah tag yang paling terperinci yang wansiti pernah jumpa.. oleh Cik Miera
Real name : Wan Siti
Nickname : wan @ siti @ ijae @ ijan
Zodiac sign: Pisces
Male or female : Female
Highschool : SMK (A) Naim Lilbanat
College : USIM, Nilai
Tall or short : medium ^_^
Phone or Camera : Phone!
Health freak : err.... dizzy sometimes.. not migraine okeh..
Orange or apple : Apple
Do you have a crush on someone? : Yes !
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 tak de rezeki plak..

Dalam kesibukan berhujung-minggu... akhirnya terlepas 1 hadiah dari GA.. hua...huuuuu~
tak de rezeki nampaknya..

PENGANTIN BARU NAK BAGI HADIAH!!

Sekadar merakamkan kesedihan di sini..

Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

2 PTPTipu dah tawarkan Pertukaran kepada Ujrah 1%

Ini mesej mereka 2 hari lepas.. Sesungguh segambak dokumen kena print lepas ni.. yea! yea!

Tuan / Puan, 

Tuan telah berjaya ditawarkan pertukaran kos pentadbiran dari (3%) kepada ujrah (1%). Sila semak / cetak surat tawaran dan tuan/puan melengkapkan berdasarkan panduan pengisian. Sila masukan Nombor kad pengenalan dan kata laluan untuk log masuk ke www.ptptn.gov.my untuk semakan penyata:- 

Sekian terima kasih.
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 Tahniah kepada Supervisor

Kepada my SV tahniah!

Di atas penganugerahan [Y. Bhg. Prof. Dato]' Dr. ... kerana telah dianugerahkan darjah kebesaran oleh DYMM Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj, Sultan Selangor sempena Ulang Tahun Hari Keputeraan Baginda yang ke-65 pada 11 Disember 2010 bersamaan 5 Muharram 1432H 
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 Bila Lelaki jatuh Cinta

Kita relaks sikit hari ni dengan artikel santai.. Cuba luangkan masa nak tulis pasal cinta selepas kahwin lak.. (lau salah, tolong tunjukkan yea?). Saya harap menukar topik kepada cinta selepas kahwin adalah yang terbaik..
Bila suami benar-benar jatuh cinta dan setia pada isterinya dengan ikhlas, perubahan sikapnya amat mengejutkan. Hati lelaki yg dianggap keras selama ini, tiba-tiba secara semulajadi
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 Be the message. Stop AIDS


42 top local celebrities joining hands to stop HIV/AIDS. Listen to what they have to say.

A video of 42 top local celebrities coming together spreading messages to raise awareness and stopping HIV/AIDS. AIDSAware, the movement behind this campaign, advocates safer sex, being responsible for our own and other people's health, being accountable for our actions and not discriminating against people living with HIV. link

Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 Doa Duduk antara Dua (2) sujud

Rabbighfirli (Tuhanku, ampuni aku). 

Warhamni (sayangi aku)

Wajburnii (tutuplah aib-aibku) 

Warfa'nii (angkatlah darjatku) 

Warzuqnii (berilah aku rezeki) 

Wahdinii (berilah aku petunjuk) 

Wa'Aafinii (sihatkan aku) 

Wa'fuannii (maafkan aku) 

Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 What is Halal actually means? Part 3

Comparison with kashrut
There is a great deal of similarity between the laws of Dhabiĥa halal and kashrut, and there are also various differences. More information can be found at Comparison of Dhabiĥa Halal and kashrut.

Debate on permissibility of kashrut
Whether or not Muslims can use kashrut standards as a replacement for halal standards is an ongoing debate. However, sura 5, verse 5 in the Quran deems the food of Christians and Jews as permissible, except alcohol which is forbidden in Islam.
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 Death to Multitasking, Focus, Focus, Focus

related post; multitask vs focus

Many have long touted the efficiency of multitasking, especially with the availability of the numerous technological tools for busy executives, but recent research studies have proven otherwise. In one research study to test attention and memory, “low multitaskers” consistently outperformed “high multitaskers.” Another research study indicated that shifting gears from one task to another, especially one that is less familiar actually costs time.

George Fraser, named “Black America’s #1 Networker” by Black Enterprise Magazine, obviously agrees with the research findings. “...You can only walk down one road at a time, so walk down that road. FOCUS, FOCUS, FOCUS,” says Fraser -- Chairman & CEO of FraserNet, Inc. -- when I interviewed him for my book, Tales of People Who Get It. When asked what his favorite quotation was, he added, "First things first, second things never." He recommends that individuals only focus on the first thing on their list, when they have completed the first task, cross it off and the second task actually becomes the first and so on.

Like Fraser, I do not believe in multitasking because when I do too many things simultaneously, I do none well. I try to focus on the task at hand. If I am listening to someone, they become the most important person in the world to me, so I focus on what they are saying. I learned this from my friend Julia Conn Watt, a former CEO of Tech Data Canada, a few months before she died from cancer of the adrenals. I always thought that I was an excellent listener, but in January 2003 Julia taught me that I could be a lot better. She also introduced me to the concept of mindfulness by way of Thich Nhat Hanh’s book The Miracle of Mindfulness.

On that special day, while I was visiting Julia, I noticed that she focused on what I was saying. She hung on to my every word. At that moment, I felt like I was the most important person in Julia’s world. When I returned home from my visit, I accessed my mental filing cabinet to retrieve all files pertaining to Julia encounters, and I realized that every time I talked to her, she listened intently and focused on what I was saying. She never answered the phone while I was visiting, she was always focused on me.

I was humbled, and decided that I could be a better listener. I wrote Julia a letter telling her how I felt. I told her how much I appreciated having her in my life. And, most of all, I told her that I noticed how she focused on me when I was talking to her. Julia was grateful that I noticed what she did, and I felt good that I took the time to tell her, because she died two months later. Julia Conn Watt’s listening skills, and her ability to focus on one thing at a time, enabled her to be an excellent Chief Executive Officer.

How might you improve customer service if your most valuable customers felt like they were the most important people in your world? How might productivity improve if people focused on one task at a time, instead of splintering efforts among many tasks?

If you are not skilled at focusing, and would like to learn, here is a simple technique that I use:

Close your eyes
Take a few deep breaths, breathing deeply into your lungs by flexing your diaphragm (you know that you are breathing deeply when your stomach pushes out when you are inhaling)
With your eyes still closed, look upwards, and focus on the point between your eyebrows
When you feel a slight pressure, start counting down slowly from ten to one. When you reach one, you are now in the alpha state

The Alpha Brainwave State, one of the four known brainwave states is where creativity occurs. Whenever you are in alpha you never worry. If you have to study for a test, process the contents of a manual, or want to remember large amounts of data, be sure to go into the alpha state before you begin. When you are ready to use the information, go into alpha again and you will retrieve/remember all the information that you studied and processed.

You may never rise to the ranks of Chief Executive Officer like Julia Conn Watt and George Fraser, but the ability to focus increases your efficiency and productivity and places you on the fast track to success. Stop multitasking and start focusing today. link

Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 The Secret & the power

I just want to share a link that look interesting enough to me, but be careful when you visiting this site.
The secret of what will happen to you is lies within your creator only.

What you have are the qudrat and du'a that remain and maintaining the track-of-your life

Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 I have the 3rd hand. Do you?

Support this campaign here.
Raise your hands. Stop child abuse now!

The number of reported child abuse cases in Malaysia has been increasing in the last few years. This trend is alarming, especially as it may represent only the "tip of the iceberg".
Get on Board is a "peoples' campaign" by UNICEF to provide the Malaysian public with the knowledge, insights and resources to stop child abuse. Do the right thing. Get on board. Stop child abuse!
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 Now even P drivers can drive Ferrari in Malaysia!

Ever wanted to drive Brabus, Maserati, or Ferrari on Sepang racetrack? Now you can! Click here for more info..
Interested to join me? sure.. youthsays.com

Calling all P drivers, Naza is offering a chance for three P drivers to drive 3 super cars - Brabus, Maserati, and Ferrari on Sepang racetrack! Just participate in this simple contest and stand a chance to win the ride of your lifetime and RM1000!
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

0 What is Halal actually means? Part 2

Halal and kosher
Some believe that the word “kosher” is an adequate replacement for “halal”, even though they are not identical. However, most Muslim and Jewish authorities believe the terms are not interchangeable. More information can be found at Comparison of Dhabiĥa Halal and kashrut.

Explicitly forbidden substances
A package of halal-certified (see green label on the package) frozen food (steamed cabbage buns) from Jiangsu province, China.

A variety of substances are considered forbidden (haram) as per various Quranic verses:
* Pork, or any pig-based products
* Blood
* Animals slaughtered in the name of anyone but God (There is debate regarding the permissibility of meat slaughtered by Christians or Jews)
* Carrion
* “Fanged beasts of prey” as per the Sunnah, usually simplified to all carnivorous animals, with the exception of most fish and sea animals
* All intoxicants (specifically alcohol)
Read more

Suka entri ini? (=^_^=)

--------------------------- (=^_^=) ------------------------------

Related Posts with Thumbnails

Followers

© 2010 Genius Resources is proudly powered by Blogger