3 keping ikan dori (kerat dua)
sos tiram
sedikit garam
sedikit serbuk kunyit
1 -2 sudu makan tepung gandum
sedikit tepung beras
sedikit serbuk lada putih
minyak untuk menggoreng
Cara penyediaan:
1. Perap ikan bersama sos tiram, garam dan serbuk kunyit.
2. Kemudian celupkan ikan dalam tepung gandum.
3. Goreng Ikan hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
Di bawah ini ada contoh menyediakan tepung untuk menyalut Ikan Dori
sumber; trymasak.my
Untuk Sos:
1 biji bawang besar ( dihiris)2 ulas bawang putih (dihiris)
1/2 inci halia (dihiris)
3 biji cili kering ( digunting nipis2)
3 - 5 biji cili padi (ikut kepedasan masing-masing)
2 sudu besar sos cili/tomato
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil sos ikan (optional)
1 biji buah tomato (potong 6)
daun bawang (optional)
sedikit minyak untuk menumis
Cara penyediaannya:
1. Tumis bawang hiris hingga wangi.
2. Masukkan semua sos dan sedikit air. Kacau hingga mendidih dan sedikit pekat.
3. Sesuaikan rasa. Masukkan tomato dan daun bawang. Tutup api dan curahkan atas ikan
Jika suka ikan lebih garing, boleh asingkan ikan dan sos dahulu, bila nak makan, baru dicampurkan. Makan bersama nasi panas-panas.. Sedap! Cubalah.. (=^_^=)v
wansiti: resepi lain bagi ikan dori: (i) Filet Ikan Dori bersos Lemon (ii) Ikan Dori Tepung Bersos Cili (iii) Resepi Dori Grill
Suka entri ini? (=^_^=)
0 comments:
Post a Comment