Sudah lama wansiti beli Soso Lada ZUZA ni, namun masih berbaki banyak di dalam botol. Nampak sangat kurang digunakan. Jadi, kali ini, wansiti cuba 1 menu baru, ikan sardin yang dimasak menggunakan Sos Lada Hitam Zuza. hahaha....bukan niat nak promosi sos ini yea... Apa salahnya nak pelbagaikan menu dengan menggunakan kreativiti sendiri, kan? kan?
Ini lah rupa Sos Lada Hitam Zuza yang disebut-sebut tu..
Bahan-bahan:
6 ekor Ikan Sardin
Halia
Bawang merah
Bawang putih
Cili kering (kisar)
Sos Hailam
sedikit garam dan asam jawa (untuk perap ikan)
Sos Lada Hitam Jenama Zuza
Sedikit minyak untuk menumis
Penyediaan Ikan Sardin
Perap ikan sardin bersama garam dan asam jawa.
Ikan Sardin kemudiannya di goreng hingga garing dan ketepikan.
Cara-caranya:
1. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga naik bau.
2. Masukkan cili kering dan goreng hingga garing.
3. Masukkan Sos Lada Hitam Zuza dan sedikit Sos Hailam.
5. Apabila kuah sudah sebati, boleh lah masukkan ikan sardin yang digoreng tadi bersama-sama.
Hidangan untuk 3 orang makan..
wansiti: masakan kali ini tidak menggunakan garam kerana kandungan garam di dalam Sos Lada Hitam Zuza dan sos hailam sudah cukup tinggi semasa proses membuat kedua-dua sos tersebut di kilang.
SELAMAT MENCUBA!
Suka entri ini? (=^_^=)
0 comments:
Post a Comment