Kacang tanah ( arachis hypogea ) merupakan sejenis spesis kekacang dari famili fabaceae yg berasal dari US. Kacang tanah merupakan sejenis tanaman tropika. Boleh disediakan dalam pelbagai cara seperti (source):
1. direbus
2. digoreng
3. dibakar
4. dihancurkan
Apa cara masak sekali pun, ikut selera masing-masing...
Khasiat kacang tanah antaranya ialah:
1. kaya dengan lemak
2. mengandungi protien yg tinggi dan adalah lebih tinggi dari kandugan protien dalam daging, telur & kacang soya
3. kaya ngn zat besi
4. vitamin E
5. kalsium
6. juga dikatakan mengandungi bahan yg dpt membina ketahan tubuh bg menentang penyakit seperti penyakit jantung dgn mengambil 1 auns kacang tanah 5 kali seminggu
7. juga boleh menurunkan tekanan darah tinggi ( bg siapa yg suka sgt naik drh disyorkan....
8. menurukan paras kolestrol dlm bdn..
9. berkesan utk melegakan hermofilia @ kecenderungan mudah berdarah, penyakit keputihan & insomnia
tp.....kacang tanah ni kan dicegah pengambilannya pada mereka yg menghadapi hadapi penyakit jenis ketumbuhan @ kanser payudara, pesakit gaut dan last sekali jangan mkn kacang tanah bg mereka yg mengalami masalah jerawat tau....
-to be continue-
Suka entri ini? (=^_^=)
0 comments:
Post a Comment