Ini antara makanan pencuci mulut yang wansiti gemar makan waktu kecik-kecik dulu. Sirow Labu. Jika dahulu, pantang ada kenduri orang kawen, wansiti akan tanya umi, "Ado sirow labu dop?"
Memang best la sirow labu nie, lagi-lagi lau perap dengan kapur makan dalam setengah hingga sejam, bagi dia tak hancur waktu makan, dan juga manis-manis buah.. Tapi biasanya ore Qlatey suka buat manis-manis bagi tahan dan sedap ikut lidah ore Qlatey. wansiti lau makan nasi, xleh makan sekali dengan benda manis. Tapi, jika kuih yang jadi feveret macam Jala Mas, Buah Tanjong, Taik Itik tu.. x sah lah x manis kan? (manis-manis buah dah okey laa).. wah! rindunya nak makan..
Lagi pun, masa kecik-kecik kita memang suka makan benda manis-manis. Sekarang je, makan kena jaga-jaga dan tak boleh terlebih manis, masin dan berlemak yang bakal mengundang pelbagai penyakit. Makan kena seimbang (",)
Ini bahan-bahannya:
1 biji buah labu sederhana besar (yang masak dan kaler kuning yea)
kapur makan
1 kerek manisan(nissey) @ 1/2 ketul gula melaka (hancur dan cairkan)
5 senduk kecil gula pasir
2-3 helai daun pandan
7-8 biji cengkeh.
2-3 sudu teh garam
1. Potong buah labu kepada ketulan-ketulan kecil dan lumurkan atau rendamkan dengan kapur makan. Ketepikan dalam anggaran setengah hingga sejam untuk memastikan labu tidak hancur apabila dimasak nanti.
2. Basuh labu bersih-bersih & sejat.
4. Susun labu di dalam periuk, letak gula pasir di antaranya dan tuang manisan yang telah dicairkan. Jerang labu atas api sederhana selama 30 minit dengan periuk dibiarkan sedikit terbuka.
5. Air dari labu dan manisan cair sudah cukup untuk mengempukkan labu, dan jika perlu, dan suka lebih kuah macam wansiti ni, masukkan sedikit air lagi...
Suka entri ini? (=^_^=)
0 comments:
Post a Comment